Amerika kıtasının göl üzerinde inşa edilebilecek ilk RES projesi şartlı onay sağladı

Ohio’daki Erie Gölü üzerindeki projeye yılın 8 ayı gece saatlerinde çalışmama şartı ile izin verildi

27 Mayıs 2020

Amerika Birleşik Devletleri’nin Ohio Eyaletindeki Erie Gölü üzerinde gerçekleştirilmesi planlanan kıyı ötesi rüzgâr enerjisi projesi eyalet yönetiminden şartlı olarak izin aldı.

LEEDCo. şirketine bağlı Icebreaker Windpower Inc. tarafından 126 milyon dolar yatırım ile hayata geçirilecek projenin Cleveland şehri kıyısından 8 ila 10 mil uzağında yer alması ve her biri 3,45 MW gücündeki altı türbinden oluşarak 20,7 MW gücündeki olması planlanıyordu.

LEEDCo kar amacı gütmeyen kamu-özel sektör ortaklığı ile kurulmuş bir şirket. Şirketin ortakları arasında Cleveland Şehri, Cleveland Limanı, Cleveland Vakfı ile, Cuyahoga, Lake, Ashtabula, Lorain ve Erie ilçeleri bulunuyor.

Zoom üzerinden yapılan bir toplantı ile verilen onay projenin inşa öncesinde, sürecinde ve sonrasında olmak üzere 33 ayrı şarta bağlandı. Şartlar arasında yatırımcı şirketin projenin bölgedeki kuş ve yarasalara zarar vermeyeceğini kanıtlaması ile santralin 1 Mart ile 1 Kasım tarihleri arasında gece saatlerinde çalışmaması da var.

Bu sınırlama ancak yatırımcı şirketin projenin bölgedeki kuş ve yarasalara etkisini azaltacak bir plan sunmasından sonra kalkabilecek.

Gelişme hakkında şirketten yapılan açıklamada işlemin temiz enerji için talihsizlik olduğu ve 8 ay boyunca geceleri çalışmama şartının projeyi devreye almayı ekonomik olarak imkansız hale getireceği vurgulandı.

Projenin çevreye ve canlılara etkisi için şimdiye kadar çok fazla para ve zaman harcandığı ve Sierra Club, Çevre Savunma Fonu ve Ohio Çevre Konseyi gibi çevre örgütlerinin de desteğinin alındığı da açıklamadaki ifadeler arasında yer aldı.

Açıklamada değerlendirme süreci sonrası projeye devam edip etmeme kararının verileceği bildirildi.

Kar amacı gütmeyen LEEDCo, kamu-özel sektör ortaklığı ile kurulmuş bir şirket.

Şirketin ortakları arasında Cleveland Şehri, Cleveland Limanı, Cleveland Vakfı ile, Cuyahoga, Lake, Ashtabula, Lorain ve Erie ilçeleri bulunuyor.

 


[1] OPSB approves construction of Lake Erie wind power project

[2] Icebreaker Wind developers stunned by the decision from the Ohio Power Siting Board.