Nisan’da İngiltere’de en fazla Tesla Model 3 satıldı

Elektrikli araçlar İngiltere’de geçtiğimiz ay %31’lik pazar payına ulaştı

7 Mayıs 2020

Birleşik Krallık’ta Kovid-19 salgını nedeni ile otomobil pazarında rekor derecede küçülme yaşanırken, elektrikli araç satışlarındaki etki çok daha düşük kaldı.

Motor Üreticileri ve Tüccarları Derneği (SMMT) tarafından açıklanan verilere göre ülkenin otomobil pazarı geçtiğimiz ay, 2019 yılının aynı dönemine göre %97,3 oranında daraldı ve ülkede geçtiğimiz ay yalnızca 4.321 adet otomobil satıldı.

Bu rakam 1946 yılı Şubat ayında gerçekleşen 4.044 adetlik satıştan sonraki ülke tarihindeki en düşük ikinci aylık otomobil satış rakamı oldu.

Verilere göre Nisan ayında, bir yıl öncenin aynı dönemine göre, benzinli araç satışları %98,5, dizel araç satışları ise %97,6 oranında geriledi.

Tam elektrikli araçlardaki gerileme ise %9,7 oranında kaldı ve geçtiğimiz ayki satışlarda %31,8’lik pay sahibi oldu.

Tesla Model 3 ise 658 adetlik satış rakamı ile geçtiğimiz ay ülkede en fazla satılan otomobil oldu.

Bu beklenmedik gelişmede ülkede Kovid-19 salgını nedeni ile otomobil galerinin kapalı olması, Tesla’nın salgın öncesi ön sipariş almış olması ve şirketler için sağlanan vergi avantajı dolayısı ile verilen kurumsal sipariş faktörlerinin etkili olduğu belirtiliyor.

SMMT 2020 yılında pazardaki genel gerilemeye rağmen İngiltere’deki elektrikli araç satışlarının, bir yıl önceye göre iki kat artacağını ve bu segmentte 2020’de 77.300 adet satış rakamına ulaşılacağını öngörüyor.

 

 


[1] Record -97.3% fall for UK new car market in April as coronavirus shuts showrooms