“Türkiye’nin Döngüsel Ekonomi Platformu” oluşturuldu

SKD Türkiye tüm döngüsel ekonomi çalışmalarını platformda birleştirecek

7 Mayıs 2020

İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye) 2016’dan beri, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) fon desteği ile yürütülen Türkiye Materials Marketplace Projesi ve beraberindeki tüm döngüsel ekonomi çalışmalarının, “Türkiye’nin Döngüsel Ekonomi Platformu” adı altında birleştirildiğini bildirdi.

SKD Türkiye tarafından yapılan açıklamaya göre, EBRD’nin Türkiye Materials Marketplace projesinin evrilmesiyle oluşan platforma fon desteği sürecek.

Platformun bilgi bankasından eğitimlere, finansman olanaklarından teknik destek hibe programlarına, sektörel analizlerden döngüsel ekonomi ölçüm araçları gibi döngüsel ekonomi konusunda tüm bilgilere erişilebilecek çok kapsamlı bir kaynak olması ile malzeme alışverişinin yapılabileceği Materials Marketplace’in yer alacağı dinamik bir yapıda olması hedefleniyor.

COVID-19 salgını nedeniyle de platformun tanıtımı ve paylaşım toplantıları webinar üzerinden yapılmaya başlandı.

Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen ilk toplantıda, konuşmacılar döngüsel ekonominin önemini ve platformun amaçlarını paylaştı.

Döngüsel ekonomi alanındaki iyi örnekler paylaşıldığı ikinci webinarın konuşmacıları arasında EBRD’den Astrid Motta ve Circle Economy Danışma Kurulu Üyesi Harald Friedl yer aldı.

Döngüsel Ekonomi Platformu’nun ilk webinarında konuşan SKD Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Dildar Edin şunları kaydetti;

“Hepimizin gözlemlediği gibi, artık al-kullan-at dediğimiz lineer ekonomik model yerine, atıkların kaynak olarak ele alındığı, tekrar ekonomik bir fayda getirecek ürün veya hizmetlere dönüştürüldüğü döngüsel ekonomi iş modelleri geliştirilmeye ve yaygınlaştırılmaya başlandı. Bu yılın başında yürürlüğe giren ve 2050’de Avrupa Birliği kapsamında karbon nötr olmayı hedefleyen Avrupa Yeşil Düzen anlaşmasında da en önemli başlıklardan biri döngüsel ekonomi oldu.

Yapılan son araştırmalardan biri, döngüsel ekonomiye geçiş ile 2030’a kadar AB’nin gayrı safi yurtiçi hasılasında mevcut projeksiyonlara ek olarak %0,5’lik bir artış getirebileceğini ve 700.000 kişi için yeni istihdam fırsatı sunacağını söylüyor. Başka bir çalışma ise Avrupa’nın kaynak verimliliğini 2030’a kadar %3 artabileceğini söylüyor. Bu artış, sayısal olarak yıllık neredeyse 600 milyar Euro’luk maliyet tasarrufu ve 1,8 trilyon Euro’luk ekonomik fayda anlamına geliyor. Döngüsel ekonomi odaklı iş modelleri, şirketlerin, uzun vadede iklim, ekosistem ve kaynak risklerini minimize ettiği için, daha başarılı olma avantajı sunuyor. Döngüsel ekonomi hem ham madde maliyetinden hem de enerji maliyetlerinden tasarruf etmemizi sağlıyor. SKD Türkiye olarak şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da bu konudaki derin uzmanlığımız ile üyelerimize rehberlik etmeye devam edeceğiz.”