“Temel atma tarihinde önemli bir aksaklık öngörmüyoruz”

Bakan Mustafa Varank Türkiye’nin Otomobili projesinin ilerlemenin kesilmediğini söyledi

26 Nisan 2020

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank Otomotiv Sanayii Derneği’nin 2020 yılı Yönetim Kurulu Toplantısına video konferansla katılarak çeşitli açıklamalarda bulundu.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre Bakan Varank konuşmasında Türkiye’nin Otomobili projesi çalışmalarının Kovid-19 pandemisine rağmen olağan sürecinde devam ettiği ve belirlenen tarihlerde önemli bir gecikme olmayacağını kaydetti.

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu ekibinin 15 Mart’tan itibaren evden çalışmaya başladığını fakat bu durumun işlerin ilerleyişinde hiçbir dezavantaj oluşturmadığını ve ekibin Kore, İngiltere, Almanya, İspanya, İtalya ve Türkiye’deki potansiyel tedarikçilerle görüşmelere devam ettiği bilgilerini veren Bakan Varank, fabrikanın ÇED raporununun alınma aşamasında olduğunu, zemin etütlerinin de muhtemelen 10 gün içerisinde tamamlanacağı ifade etti.

Varank fabrikanın temel atma tarihine ilişkin büyük bir aksaklık öngörmediklerini, imkanlar doğrultusunda süreci değerlendireceklerini ve belirlenen takvimde en fazla birkaç haftalık değişiklikler olabileceğini sözlerine ekledi.

Mustafa Varank yaşanan sürecin Türkiye’ye önemli avantaj sağladığı değerlendirmesinde bulunarak şunları kaydetti;

“Bu süreçte TOGG klasik orijinal ürün üreticilerine (OEM) göre daha avantajlı bir pozisyona gelmiş oldu. Mevcut OEM’ler içten yanmalı motordan, elektrikli motora geçişi kendi kaynaklarıyla finanse etmeyi planlıyorlardı. Fakat salgınla birlikte bu şirketlerin gelirlerinde yüzde 45’lere varan düşüşler yaşandığı için küresel devler, elektrikli ve otonom araçlara ilişkin yatırımlarını ötelemeye başladılar. Hiç kuşkusuz bu durum Türkiye’ye önemli bir avantaj sağlayacak.”

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu tarafından 27 Aralık 2019’da yapılan lansmanda fabrikanın temel atma töreninin 12 Mart 2020 tarihinde gerçekleşeceği bildirilmişti.