“Yenilenebilir enerji desteğinin devamında kur riski de ele alınacak”

Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar yerli ekipman desteğinin süreceğini fakat görüşmelerin devam ettiğini söyledi

14 Şubat 2020

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar Atlantik Konseyi Türkiye ile Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası işbirliği ile 13 Şubat 2020 tarihinde İstanbul’da düzenlenen “Yenilenebilir Enerji Görünümü: Türkiye, Orta Asya, Kafkaslar ve Batı Balkanlarda Finansman, Yatırım, Yasal Düzenlemeler ve Yeni Teknolojiler” konferansında açıklamalarda bulundu.

2020 yılı sonunda süresi dolacak Yenilenebilir Enerji Kaynaklarını Destekleme Mekanizması (YEKDEM) sonrasında yenilenebilir kaynaklarının desteklenmesini sağlayacak düzenleme üzerinde çalışmaların devam ettiğini söyleyen Bayraktar, bu düzenlemenin arz güvenliği, yerelleştirme ve yatırımcılar için öngörülebilirlik sağlamak üzere üç ana ayağı olacağını kaydetti.

Yenilenebilir enerjide alım garantilerinin ilk getirildiği dönemde yerli ve yabancı yatırımcılar tarafından sağlanan teşviklerin çok düşük olduğu eleştirilerinin yapıldığını söyleyen Bayraktar günümüzde yapılan bu teşviklerin çok yüksek olduğu nedeni ile eleştiri yapıldığını kaydetti.

Alparslan Bayraktar bu yüksek teşvikler nedeni ile hane halkları ve sanayi şirketleri gibi nihai tüketicilerin sıkıntı çektiğini de sözlerine ekledi.

Konuşmasında Türkiye’nin son 10 yılda ortalama 40-44 milyar dolar düzeyinde yakıt ithali yaptığına, yenilenebilir enerji yatırımlarının da Türkiye’nin bu masrafını düşürmek için harika bir yol olduğunu ifade eden Bayraktar, bununla birlikte hali hazırda 7 bin MW düzeyindeki rüzgar ve 6 bin MW düzeyinde olan güneş enerjisi yatırımları için 7-8 milyar dolar düzeyinde ekipman ithalatı yapıldığına dikkat çekti.

Yerli ekipman üretiminin Türkiye için önemine vurgu yapan Bayraktar beraber çalıştıkları EBRD’nin bu alanda sınırları olduğunu fakat görüşmelerin devam ettiğini, yeni düzenlemede sağlanacak alım garantisi fiyatlarının da özellikle rüzgar ve güneşte farklı olacağı bilgisini de verdi.

Türkiye’de özellikle son birkaç yılda elektrik talebinin beklenildiği kadar artmadığını, bununla birlikte 2018-2019 yıllarında yaşanan kur riskine maruz kalarak yatırımcıların mükemmel fırtınayı yaşadığını söyleyen Alparslan Bayraktar yeni taslakta bu sorunun da ele alınacağını söyledi.

Bununla birlikte Alparslan Bayraktar Akıllı Şebekeler Yol Haritası‘nın yakın zamanda sunulacağı, Talep Taraflı Yönetim Taslağı‘nın da EPDK’ya iletildiğini ve yakın zamanda tammalanabileceği ayrıca Batarya Depolama Yol Haritası‘nın da hazırlandığını ve 2020’e duyurulacağı bilgilerini verirken bir sonraki büyük konunun ise Enerji Verimliliği olacağını sözlerine ekledi.