Global Yatırım Karadağ’da GES yatırımı yapacak

Proje yılda 12 Avro-sent/kWh alım garantisine sahip olacak

28 Aralık 2019

Global Yatırım Holding, yurt dışındaki ilk enerji yatırımını Karadağ’da çatı üstü güneş enerjisi alanında gerçekleştirecek.

Şirket tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yapılan açıklamaya göre Holding’in Karadağ’daki iştiraki Global Ports Holding’in işlettiği Port of Adria Limanı’nın depolarının çatılarında gerçekleştirilecek proje için yaptığı geçici imtiyazlı enerji üreticisi statüsü başvurusu Karadağ Enerji Düzenleme Kurumu tarafından kabul edildi.

Şirket böylelikle proje için 12 yıl boyunca 12 Avro-sent/kWh alım garantisi sağlama hakkı elde etti.

Holding’in %51 oranında ortağı olduğu Barsolar şirketi tarafından kurulacak santral Port of Adria’nın 9 deposunun çatılarındaki toplam 66 bin metrekarelik alanı kapsayacak ve 5 MWe (6MWp) güce sahip olacak.

2020 yılının ikinci yarısında devreye alınması planlanan santralde yıllık 6,9 milyon kilovat-saat (kWh) elektrik üretimi gerçekleştirmesi öngörülüyor.

Santralin devreye girmesiyle Global Yatırım Holding’in portföyünde bulunan enerji santrallerinin kurulu gücü, 43,2 MW’lık bölümü yenilenebilir enerji alanında olmak üzere 97,3 MW’a ulaşacak.

Global Yatırım Holding 2018’in Nisan ayında da Canadian Solar firması ile Avrupa, Ortadoğu ve Afrika pazarlarında 300 MW güce sahip güneş enerjisi projeleri gerçekleştirmek üzere niyet anlaşması imzaladığını açıklamıştı.

Şirket tarafından yayınlanan basın açıklamasında da Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman’ın şu ifadeleri paylaştığı bildirildi;

“Dünyanın en büyüğü olduğumuz kruvaziyer liman işletmeciliğinde kazandığımız deneyim ile kurduğumuz uluslararası bağlantıları, temiz ve yenilenebilir enerji yatırımlarına yönlendirmek için çalışıyorduk. Başta Karayipler olmak üzere liman işlettiğimiz diğer bölgelerde de temiz ve yenilenebilir enerji yatırımları hedefliyoruz. Global Yatırım Holding’in entegre iş modeli sayesinde liman işletmeciliğinde olduğu gibi hızla başarılı adımlar atacağımıza inanıyorum.”