Türkiye güneşte 6,5 GW’a yaklaştı

Bakan Fatih Dönmez TBMM Genel Kurulunda sektör ile ilgili bilgiler paylaştı

13 Aralık 2019

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez TBMM Genel Kurulu’ndan Enerji Bakanlığı’nın bütçesi üzerinde yaptığı konuşmada güneş enerjisi sektörünün mevcut durumu hakkında bilgiler paylaştı.

Fatih Dönmez’in verdiği bilgilere göre Türkiye’deki tüm lisanssız güneş enerjisi santrali uygulamalarının toplam kurulu gücü 6.206 MW’a ulaşmış durumda.

Çatılar için 443 MW’lık 1.883 başvuru yapıldı

Bununla birlikte son beş ayda 696 sanayi veya ticari kuruluşun çatısı için toplamda 432 MW gücünde olacak kurulum için dağıtım şirketlerine müracaat yapıldı. Konutlar için ise toplamda 11 MW’a yakın güce sahip olacak 1.187 kurulum başvurusunda bulunuldu.

Mini YEKA duyurusu gelecek hafta

Fatih Dönmez sektörün gündemindeki mini YEKA yarışmaları konusunda ise şunları söyledi;

”YEKA çalışmaları kapsamında, üzerinde çalıştığımız farklı bir modelle, güneş YEKA potansiyelinin yüksek olduğu bölgelerde, yerli malı kullanım karşılığı tahsis yöntemiyle, küçük ölçekli mini YEKA uygulaması hayata geçirilecektir.

İlk mini YEKA yarışma ilanının önümüzdeki hafta içerisinde yapılmasını planlıyoruz. Yarışmaların da 2020’nin ilk çeyreğinde gerçekleşmesini hedefliyoruz.”

Güneş enerjisi gücü Kasım sonunda 5.894 MW idi

TEİAŞ verilerine göre Türkiye’nin güneş enerjisine dayalı elektrik üretim kapasitesi Kasım ayı sonu itibari ile 5.731,2 MW’lık bölümü lisanssız 162,8 MW’lık bölümü de lisanslı alanda olmak üzere toplamda 5.894,0 MW‘a ulaşmıştı.