Avrupa Yatırım Bankası ”İklim Bankası” olma oylamasını erteledi

AB ülkeleri bankanın fosil yakıt finansmanını durdurma politikasına muhalefet ediyor

16 Ekim 2019

Avrupa Yatırım Bankası (EIB) fosil yakıtlara dayalı enerji projelerine finansman sağlamayı durdurma kararını oylamayı erteledi.

Banka Temmuz ayında 2020 sonrası enerji finansman politikasını belirleyecek taslak planını yayınlamış ve plan ile ilgili oylamanın 15 Ekim 2019 tarihindeki toplantıda yapılacağını duyurmuştu.

Plan bankanın fosil yakıtlara dayalı enerji yatırımlarına finansman sağlamayı durdurmasını ve başta enerji verimliliği olmak üzere yalnızca iklim dostu enerji yatırımlarına destek olmasını içeriyordu.

Çeşitli haber ajanslarına yansıyan bilgilere göre karar başta Almanya olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinin muhalefeti nedeni ile ertelendi.

Bankanın en büyük hissedarı konumundaki Almanya’nın muhalefet gerekçesini ülkenin kömürlü termik ve nükleer enerji santrallerini kapadığı döneminde, doğal gazı geçiş yakıtı olarak kullanmak istemesi oluşturuyor.

İtalya, İspanya, Polonya ve Litvanya gibi ülkeler de gerek kömür ve nükleer enerji kaynaklı üretimlerini durdurma hedefleri, gerekse de enerji güvenliği sağlama gibi gerekçeler ile doğal gaz santrali yatırımlarının finanse edilebilmesinin sürmesini istiyor.

EIB Temmuz ayında açıkladığı taslak planda 2020 sonrası enerji finansmanının temelini Paris İklim Anlaşması kapsamındaki iklim hedeflerinin oluşturacağı yer almıştı.

Planda Avrupa Birliği’nin 2050 yılında karbon nötr olma hedefi kapsamında AB ülkelerinin, ağırlıklı olarak enerji verimliliği alanında olma üzere 2021-2030 yılları arasında ortalama olarak yılda 229 milyar Avro, 2021-2030 arasında 396 milyar Avro, ilerleyen 10 yıllık dönemlerde ise 520 ila 575 milyar Avro olması gerektiği öngörülmüştü.

Avrupa Komisyonu’nun yeni başkanı Ursula Von Der Leyen de Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron‘un Avrupa Yatırım Bankası’nın yalnızca iklim değişikliği ile mücadele yatırımlarına odaklanan bir ”iklim bankası” olma hedefini benimsemişti.

1957 yılında kurulan EIB, geçen beş yıllık dönemde enerji sektörüne yıllık olarak ortalama 12 ila 14 milyar Avro arası finansman sağlamıştı.