BP karbon ayak izini azaltmak için petrol projelerini satacak

Şirketin CEO’su hükümet ve ortaklarının yer aldığı için hangi projelerden çıkacağını açıklamadı

12 Eylül 2019

Dünyanın en büyük enerji şirketlerinden BP karbon ayak izini azaltmak için bazı petrol projelerini satacağını ve bazılarını da durdurmayı planladığı açıklandı.

Açıklama BP CEO’su Bob Dudley tarafından JPMorgan Chase & Co. tarafından düzenlenen bir konferans görüşme toplantısında yapıldı.

Bloomberg tarafından yayınlanan habere göre Dudley açıklamalarında şirketin üst düzey yöneticileri Paris İklim Anlaşması hedefleri doğrultusunda BP’nin karbon emisyonlarının nasıl azaltılabileceği konusunda görüşmeler gerçekleştirdiğini söyledi.

Bu görüşmelerdeki gelen önerilerden birinin BP’nin tüm karbon yoğun projelerden çekilmesi olduğu ifade edilen haberde, BP CEO’sunun hükümet ve ortakların yer aldığı için hangi projelerden çekilmenin düşünüldüğü konusunda bilgi vermediği belirtildi.

Dudley Paris Anlaşması ile uyumlu olacak bir yol belirledikleri bilgisini verirken, bu yolda her zaman doğrusal şekilde ilerlenemeyebileceğini, ayrıca BP’nin farklı karbon ayak izine sahip petrol türlerine yatırım gibi geçmişte yapmadığı türde yatırımlar yapabileceğini de kaydetti.

Dudley açıklamalarında nispeten düşük gelirli yenilenebilir enerji projelerine yatırım yaparken, aynı zamanda BP’nin karlılığını koruma ile uğraştıklarına da vurgu yaptı.

BP’nin düşük karbon teknolojilerine yaptığı yatırımların sağladığı yararları kabul etmeyenlerin, şirketin karbon ayak izine dair her türlü değerlendirmede bu yatırımlar sayesinde önlenen karbon emisyonlarının göz önüne alması gerektiğini söylerken, BP’nin güneş, biyoyakıt ve rüzgar projelerine de dikkat çekti.

Bob Dudley BP’nin faaliyetlerinden ve ürünlerinden kaynaklanan emisyonları azaltacağını ve yeni iş modelleri ortaya koyacağını da sözlerine ekledi.