”Rüzgarda yıllık 1.500 MW hayal değil”

TÜREB Başkanı Yıldırım 2020 sonrası için hem sürdürülebilir hem de finanse edilebilir bir çıpa fiyat gerektiğini söyledi

12 Eylül 2019

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Türkiye Rüzgar Enerjisi İstatistik Raporu’nun güncel sayısı dolayısı ile bir açıklama yayınladı.

TÜREB Başkanı Hakan Yıldırım açıklamadaki değerlendirmesinde YEKDEM mekanizmasının geleceğinin sektörün ana gündem maddesi olduğuna vurgu yaparken, gerekli desteğin sağlanması ile rüzgar enerjisi yatırımlarının tekrar hız kazanabileceğinin altını çizdi.

Hakan Yıldırım’ın açıklaması şu şekilde oldu;

“Mevcut Yenilenebilir Enerji Kaynakları Destek Mekanizması YEKDEM 2020 Aralık ayında sona erecek. Biz rüzgarda büyümenin devam etmesi için yeni YEKDEM fiyatının hem sürdürülebilir hem de finanse edilebilir bir çıpa fiyat getirmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Birçok etkeni gözeterek yaptığımız çalışmalar bu fiyatın kilovatsaat başına 5,22 dolar/cent olarak belirlenmesi gerekliliğini ortaya koyuyor. İlk olarak yeni mekanizmanın bir an evvel açıklanmasıyla sektör güven ve umut tazeler; 2016 yılında kaydettiği bin 500 MW’lık kurulu güç artışının bile üzerine çıkabilir.

Kasım ayı başında düzenleyeceğimiz Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi TÜREK’te Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanımızın katılımı ile bu konuları ele alacağız”