Brezilya ordusu Amazon yangınlarına müdahaleye başladı

Ülkede dakikada bir futbol sahası büyüklüğünde orman kül oluyor

26 Ağustos 2019

Brezilya ordusuna ait savaş uçakları Amazon yağmur ormanlarında iki haftadan uzun süredir devam eden yangınlara müdahale etmeye başladı.

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro geçtiğimiz Cuma günü ulusal televizyon kanalında yaptığı açıklama ile orduyu yangınlara müdahale etmek ile görevlendirdiğini açıklamıştı.

Açıklama Brezilya hükümetinin yangınlara yeterli müdahaleyi yapmamak ile eleştiren uluslararası çevrelerin yaptırım tehditlerinin arttığı bir dönemde geldi.

Bununla birlikte Bolsonaro açıklamasında hükümeti aleyhine yapılan açıklamalara tepki göstermiş, orman yangınlarının tüm dünyada yaşandığını ve uluslararası yaptırımlar için bahane olarak kullanılamayacağını ifade ederken, yangınların da hükümetinin itibarına zarar vermek isteyen hükümet dışı örgütlerce çıkarıldığını iddiasında bulunmuş fakat bunun için kanıt göstermemişti.

Konuşmasında Brezilya Ulusal Uzay Araştırmaları Enstitüsü’nü de suçlayan Bolsonaro, kurum tarafından açıklanan orman yangınlarının 2019’un ilk sekiz aylık döneminde bir yıl öncenin aynı dönemine göre % 84 oranında artarak 72.800’e çıktığı bilgisinin de yalan olduğunu söylemişti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres dünya için ana oksijen ve biyo çeşitlilik kaynaklarından olan Amazon’daki yangınların genişlemesinin tahammül edilebilir olmadığını dile getirmişti.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Devlet Başkanı Emmanuel Macron ve İngiltere Başbakanı Boris Johnson da yangınları uluslararası kriz olarak tanımlamış, Finlandiya Maliye Bakanı Avrupa Birliği’ne Brezilya’dan et ithalatının durdurulmasının görüşülme çağrısında bulunmuş, Fransa ve İrlanda ise Brezilya’nın yeterli adım atmadığı takdirde Güney Amerika ülkeleri ile kurulan ticaret anlaşmasını onaylamayacaklarını duyurmuştu.

Uydu görüntülerine göre yangınlar ağırlıklı olarak tarım ve hayvancılık yapılan bölgelerin yakınlarında başlıyor. Bunun da anız yakma veya hayvancılık için alan açma amaçlı yapıldığı görülüyor.

Brezilya’daki çevre örgütleri Bolsonaro hükümetinin göreve geldiğinden beri Amazonlar’ın endüstriyel tarım, madencilik, kerestecilik gibi faaliyetlere açma politikasının tarım ve çiftlik arazisi açmak için ormanların yakılmasının artmasına neden olduğunu, ormansızlaşmanın da üç kat arttığına dikkat çekiyorlar.

Dakikada bir futbol sahası kadar alanın yandığı ülkede ortaya çıkan dumanlar yangının olduğu bölgeye 3.200 kilometre ötedeki São Paulo şehrine kadar ulaşmış durumda.