San Francisco havalimanında plastik şişede su satışı yasaklanıyor

Havalimanında günde 10 bin şişe su satılıyordu

19 Ağustos 2019

San Francisco Uluslararası Havalimanı (SFO) yönetimi plastik şişede su satışının tamamen yasaklanacağını duyurdu.

Açıklamaya göre 20 Ağustos 2019 tarihinden itibaren havalimanındaki dükkanlar, restoranlar, salonlar ve otomatlarda plastik şişe su satılması veya plastik şişede su verilmesi tamamen yasak olacak.

Yasak maden suyu gibi içecekler için de geçerli olacak iken meyve suyu, gazlı içecek ve çayları kapsamayacak.

Bununla birlikte havalimanına gelen yolcular yanlarında yeniden kullanılabilir içecek kaplarını getirdikleri takdirde 100 civarındaki su sebili ve çeşmeden ücretsiz olarak yararlanabilecekler.

SFO açıklamasında havalimanı yönetiminin 2016 yılında sıfır atık hedefi belirlediği hatırlatılırken, kararın zamanlama gerekçesi olarak ise plastik içermeyen şişelenmiş su pazarının yeterince gelişmiş olması gösterildi.

Havalimanı açıklamasında ayrıca işletmecilerin satabilecekleri, plastik içermeyen şişelenmiş su markalarının listesi de yayınlandı.

San Francisco Havalimanı 2016 yılında yayınladığı, 2017-2021 yıllarını kapsayan beş yıllık stratejik planında 2021 yılı için sıfır atık dışında, net sıfır enerji, 1990 yılına göre sera gazı salımının %50 oranında azaltılması ve karbon nötr haline gelme, ayrıca yolcu başı su tüketimini 2013 yılına göre %15 oranında düşürmek de vardı.

2018 yılında 58 milyona yakın kişinin yararlandığı havalimanında her gün ortalama 10 bin şişe su tüketiliyor.