Greta Thunberg’in New York yolculuğu başladı

Thunberg davetlisi olduğu BM İklim Zirvesi’ne Maliza II isimli yarış yelkenlisi ile katılacak

14 Ağustos 2019

İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg’in İngiltere’nin Plymouth kıyısından New York’a olan gemi yolculuğu bugün başladı.

Thunberg 23-29 Eylül 2019 tarihleri arasında düzenlenecek olan Birleşmiş Milletler İklim Zirvesi toplantılarına davet edilmiş, bu geziyi emisyona yol açacağı gerekçesi ile hava yolu ile gerçekleştirmeyi reddetmişti.

İki hafta sürecek olan yolculuk 18,28 metre uzunluğundaki Maliza II isimli yarış yelkenlisi ile gerçekleşecek.

Kabininde yalnızca iki kuşetin olduğu, mutfak ve tuvaletin ise bulunmadığı yelkenlide Thunberg’e sadece yelkenliyi sürecek olan Team Maliza ekibinden Boris Hermann eşlik edecek.

İlk üretildiği 2015 yılında dizel motorlara sahip olan yelkenlide daha sonra yapılan değişiklikler ile gövdesine İtalyan Solbian tarafından sağlanan esnek güneş panelleri ile gövdesinin altına su türbinleri yerleştirilmişti. Yelkenli bu sayede sera gazı emisyonuna yol açmadan yolculuğu gerçekleştirebilecek.

2015 yılında denize inen ve ilk sahibi Rothschild ailesinin Fransa kolundan olan Fransız Bankacı Benjamin de Rothschild’in sahip olduğu Team Gitana idi.

Team Maliza’nın sahibi ise 1297 yılında Monoco’yu fetheden Cenevizli François Grimaldi’nin soyundan gelen Pierre Casiraghi. Yelkenlinin ismi Maliza da Grimaldi’nin lakabı olan ‘’kindar’’ anlamına geliyor.

Maliza II’nin konumu buradan takip edilebiliyor;