‘’Abu Dabi’nin Nuru’’ devreye girdi

Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki santral 1.177 MW gücünde

12 Temmuz 2019

Dünyanın en büyük güneş enerjisi projelerinden olan Abu Dabi’nin Nuru (Noor Abu Dhabi) güneş enerjisi santrali projesinin tamamlanarak devreye alındığı bildirildi.

Birleşik Arap Emrilikleri Elektrik ve Su Şirket tarafından yapılan açıklamaya göre 1.177 MW gücündeki santral 3,2 milyon adet güneş panelinden oluşuyor ve 8 kilometrekarelik bir alanı kaplıyor.

Projeyi Abu Dabi Elektrik İdaresi, Japon Marubeni şirketi ve Çinli güneş paneli üreticisi Jinko Solar’ın oluşturduğu konsorsiyum gerçekleştirdi.

Konsorsiyum 2017 yılında gerçekleştirilen yarışmada projeyi inşa hakkını kilovat-saat başına 0,08888 BAE Dirhemi (2,4 ABD Doları-sent) teklifleri ile kazanmışlardı. Bu teklif verildiği tarihte güneş enerjisindeki en düşük alım fiyatı teklifi olma ünvanını kazanmıştı.

Birleşik Arap Emirlikleri 2017’de açıklanan enerji stratejisi kapsamında 2050 yılında toplam enerji arzı içindeki yenilenebilir enerji kaynaklı üretimin payını %50’ye çıkarmayı ve elektrik üretiminden kaynaklı karbon salımını %70 oranından azalatmayı hedefliyor.