Küresel temiz enerji yatırımları %14 oranında geriledi

1 MW altı güneş enerjisi yatırımlarına sağlanan finansman %32 oranında arttı

11 Temmuz 2019

Yılın ilk yarısında küresel ölçekte gerçekleşen temiz enerji yatırım miktarının, bir yıl öncenin aynı dönemine göre %14 oranında gerileyerek 117,6 milyar dolar olarak gerçekleştiği bildirildi.

Londra merkezli araştırma kuruluşu Bloomberg New Energy Finance (BNEF) tarafından yapılan çalışmaya göre gerilemede esas olarak Çin’in rüzgar ve güneş enerjisi yatırımlarına sağladığı destek programını kesmesi etkili oldu.

Ana olarak bu nedenle Çin’deki yatırımlar bir yıl önceye göre %39 oranında gerilese de 28,8 milyar dolar düzeyindeki temiz enerji yatırımı ile Çin bu alanda lider ülke olmaya devam etti.

İkinci sıradaki ABD’de bir yıl önceye göre % 6 oranında gerileme ile 23,6 milyar dolar , üçüncü sıradaki Avrupa’da ise % 4 oranında gerileme ile 22,2 milyar dolar düzeyinde temiz enerji yatırımı gerçekleşti.

Avrupa bölgesinde İspanya’da bir yıl önceye göre %235 oranında artış ile 3,7 milyar dolar düzeyinde temiz enerji yatırımı gerçekleşirken, İsveç ise İsveç 2,5 milyar dolar düzeyindeki yatırım ile ikinci sırada yer aldı.

Bu dönemdeki temiz enerji yatırımları İsveç ve Birleşik Krallık’ta 2,5 milyar dolar, Hollanda’da 2,2 milyar dolar, Almanya’da 2,1 milyar dolar, Ukrayna’da ise 1,7 milyar dolar, Fransa’da ise 567 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti.

Bu dönemde İspanya’daki yatırımlarda %235, İngiltere’de %35, İsveç’te %212, Ukrayna’da %690 oranında artış yaşandı.

Buna karşın yatırım miktarları Almanya’da %42, Hollanda’da %31, Fransa’da %75 oranında geriledi.

Japonya 8,7 milyar dolar, Hindistan 5,9 milyar dolar, Brezilya 1,4 milyar dolar ile diğer önemli temiz enerji yatırım bölgeleri arasında oldu.

Bununla birlikte toplam yatırımlardaki gerilemeye rağmen 1 MW altı güneş enerjisi yatırımları için sağlanan finansman rakamı ise bir yıl önceye göre %32 oranında artış ile 23,7 milyar dolar olarak gerçekleşti.