IEA enerji verimliliği için küresel komisyon kurdu

Komisyon’da dünyanın farklı ülkelerinden birçok üst düzey isim yer alıyor

10 Temmuz 2019

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) enerji verimliliği alanındaki çalışmaların küresel çapta hızlandırılmasına katkı sağlamak adına üst düzey bir küresel komisyon kurulduğunu açıkladı.

Enerji verimliği alanında küresel ilerlemenin durumunu gözlem altında tutacak olan Komisyon aynı zamanda bu alandaki ilerlemenin daha güçlü politika eylemleriyle nasıl hızlı bir şekilde hızlandırılabileceğini inceleyecek.

Açıklamaya göre oluşturulan IEA Enerji Etkinliği Acil Eylem Komisyonu’nun Onursal Başkanı İrlanda Başbakanı Leo Varadkar olacak. Komisyon’un çalışmalarına ise İrlanda İletişim, İklim Eylemi ve Çevre Bakanı Richard Bruton başkanlık yapacak.

Komisyon üyeleri arasında Danimarka, Almanya, İrlanda, Japonya, Lüksemburg, Fas, Yeni Zelanda ve İspanya’nın mevcut enerji ve çevre bakanları yer alacak.

Afrika Birliği Enerji ve Altyapı Komiseri Dr. Amani Abou-Zeid, Çin’deki “elektrikli araçların babası” olarak bilinen Çin Bilim ve Teknoloji Bakanı Dr. Wan Gang, Royal Dutch Shell’in İcra Kurulu Başkanı Ben van Beurden, Siemens’in Gaz ve Elektrik bölümü CEO’su Lisa Davis ile New York Elektrik İdaresi Başkanı Gil Quiniones, Bloomberg New Energy Finance kurucusu Michael Liebreich, esk Avrupa Komisyonu, İklim Eylemi Komiseri Connie Hedegaard gibi isimler de komisyonun üyeleri arasında olacak.

Ajansın konu ile ilgili açıklamasında IEA çalışmasının enerji verimliliğinde doğru politikaların uygulanması ile 2040 yılında küresel ekonominin iki katına çıkması halinde bile enerji talebinin aynı kalabileceği, aynı zamanda mevcut teknoloji ile bile uluslararası iklim hedeflerine ulaşmak için gereken emisyon azaltımların %40’ından fazlasının gerçekleştirilebileceğinin gösterdiğinin altı çizildi.

Bununla birlikte enerji verimliliği alanındaki uygulamalarının yavaşlaması nedeni ile geçtiğimiz yıl enerji kaynaklı küresel sera gazı emisyonlarının 2013’den sonraki en yüksek seviyeye çıktığı ve hava kirliliğinin milyonlarca erken ölüme yol açtığına da dikkat çekildi.