EPDK’dan lisanssız yatırımlar için kurul kararları

Kurum uygulanacak dağıtım ve işlem bedellerini güncelledi

26 Haziran 2019

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu lisanssız elektrik üretim yatırımlarına yönelik üç kurul kararı yayınladı.

Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayınlanan 20 Haziran 2019 tarihli, 8666 sayılı karar ile lisanssız elektrik üretim yatırımcılarının, gerçekleştirdikleri elektrik üretimi üzerinden uygulanacak dağıtım bedeli belirlendi.

Karara göre bu tüketiciler için dağıtım bedeli, ilgili tüketim tesisinin abone grubuna özgü dağıtım tarifesi üzerinden %50 oranında indirimli uygulanacak.

Tüketimin üretime eşit veya tüketimin üretimden fazla veya az olduğu durumlarda ise veriş yönündeki dağıtım bedeli üretim tesislerinin işletmeye girdikleri tarihten itibaren on yıl boyunca %100 oranında indirimli uygulanacak, yani bedel alınmayacak.

Bu hüküm 21 Haziran 2018 tarihinden itibaren bağlantı anlaşmasına çağrı mektubu almaya hak kazanan tesisler için de uygulanacak.

Kurulun yayınladığı ikinci karar olan 8667-1 sayılı karar ile 10 kW altı çatı ve cephe uygulamalı güneş enerjisine dayalı tesisler için proje onay bedeli 120 TL, proje kabulü işlem bedeli ise 159 TL olarak belirlendi.

Kurul’un aynı tarihli 8667-2 tarihli kararı uyarınca da işlem bedelleri pay devri için 0 TL, diğer işlemler için ise 500 TL olacak.