Sürdürülebilirlik Kodu Türkiye’de

Türkiye Sürdürülebilirlik Kodu DNK ile SÜRATAM iş birliği ile geliştirildi

11 Haziran 2019

 

Sponsor İçerik

Türkiye Sürdürülebilirlik Kodu, Alman Sürdürülebilirlik Kodu (DNK) ile Sürdürülebilir Üretim Ar-Ge ve Tasarım Merkezi (SÜRATAM) iş birliğinin sonucu olarak, 5 Nisan 2019 tarihinde Atina’da gerçekleşen Sustainability Outlook 2019 konferansında lanse edildi.

Konferansa, SÜRATAM’ı temsil etmek üzere Türkiye Sürdürülebilirlik Kodu projesinin direktörü Dr. Hüdai Kara ve yöneticisi Julia Graner katıldı.

2010’da Alman Sürdürülebilir Kalkınma Konseyi (RNE) tarafından finansal olmayan raporlama standardı olarak geliştirilen Sürdürülebilirlik Kodu, uluslararası standart ve kriterlere uyumlu olup, ülkelere özel uyarlamalara da açıktır.

RNE’ye göre, AB ve dünya çapında birçok ülke Sürdürülebilirlik Kodu ile ilgili deneyimlerle ilgilenmektedir. Türkiye Sürdürülebilirlik Kodu’nun, adaptasyon ve uygulamaya konulmasına yönelik çalışmalar hızla devam etmektedir.

DNK ve SÜRATAM, Sürdürülebilirlik Kodu’nun Türkiye’ye uyarlanması amacıyla karşılıklı olarak uzlaşmaya varmış ve 2018 yılı sonunda çalışmalara başlamıştır. Şu anda, Türkiye Sürdürülebilirlik Kodu, kriterlerin Türkiye standartlarına ve gerçeklerine uyarlanması amacıyla paydaşlarla diyalog ve iş birliği içinde çalışmalarına devam etmektedir.

Proje ile ilgili paydaşlar; akademi, yerel ve uluslararası şirketler, ticaret odaları, sivil toplum örgütleri ve danışmanlardan oluşmaktadır. Uyarlama sürecindeki en değerli çalışmalar, yukarıda belirtilen paydaşların kriterlerin geliştirilmesinde birbirine bağlanması ve daha fazla iş birliği fırsatlarının araştırılması olacaktır. Türkçe diline tercüme edilmiş kriter kitapçığı, Türkçe ve İngilizce dillerinde yayınlanmış olan websitesi de dahil olmak üzere birçok önemli görev tamamlanmıştır.

Lansmanın akabinde yayınlanan turkishsustainabilitycode.org web sitesi, Sürdürülebilirlik Kodu’nun Türkiye’ye uyarlanması sürecinde Kod içerisindeki kriterleri tanıtmak, bu kriterlerin Türkiye standartlarına uyarlanması sürecinde paydaşların yorum ve tavsiyelerini toplamak amacıyla tasarlanmıştır.

Türkiye Sürdürülebilirlik Kodu hakkında ayrıntılı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.