Ukrayna’da 200 MW gücündeki GES projesi devreye girdi

Proje Avrupa’nın en büyük güneş enerjisi santrali olma ünvanı kazandı

25 Nisan 2019

Ukrayna’nın Dnipropetrovsk bölgesinde inşa edilen ve Şubat ayında devreye giren 200 MW gücündeki güneş enerjisi santralinin resmi açılışı 19 Nisan 2019 Cuma günü yapıldı.

Çin resmi haber ajansı Xinhua’nın bildirdiğine göre proje Ukrayna’nın en büyük özel enerji şirketi Donbass (DTEK) ile CMEC şirketi işbirliği ile hayata geçti.

216 milyon Avro tutarındaki yatırım Donbassın öz kaynakları ile Çin’den sağlanan finansman ile gerçekleştirildi.

400 hektarlık alanı kapsayan projede Çinli güneş paneli üreticileri Seraphim Solar System ve Trina Solar’ın ürünleri kullanıldı. İnvertörler ise Çinli Shenzhen Kstar Science and Technology tarafından sağlandı.

Donbass’ın 2019 hedefi 1.000 MW

Ukrayna’da yanilenebilir enerji alanında yönelik mevcut teşvik politikası 2019 sonuna kadar devreye girecek güneş enerjisi projelerine 2030 sonuna kadar kilovat-saat başına 15 Avro-sent teşvik sağlanıyor.

Forbes’a göre 6,3 milyar dolarlık serveti ile Ukrayna’nın en zengin kişisi ve en güçlü oligarklarından olan Rinat Akhmetov’a ait olan Donbass şirketi 2019 sonuna kadar yenilenebilir enerji alanında 1.000 MW’lık kurulu güce ulaşmayı hedefliyor.

Şirket aynı zamanda yine 200 MW’lık kurulu gücü sahip olan ülkenin en büyük rüzgar enerjisi santralini de hayata geçirmişti.