Çin üç bölgede yeni güneş enerjisi yatırımlarına engel getirdi

Kararın gerekçesi elektrik iletim hatlarındaki yetersizlik

19 Şubat 2019

Çin Ulusal Enerji İdaresi ülkenin üç ayrı bölgesindeki yeni güneş enerjisi santrali kurulum izinlerinin durdurulduğunu açıkladı.

İdarenin açıklamasına göre Çin’in Gansu, Sincan ve Tibet bölgelerinde uygulanacak kararın gerekçesi ise elektrik iletim hatlarındaki kapasite yetersizliği.

Çin’de hızla artan yenilenebilir enerji yatırımlarına karşın elektrik şebekesindeki yetersizlikler üretilen elektriğin sağlıklı şekilde şebekeye iletilmesine engel oluyor.

Çin’in güneş enerjisine dayalı elektrik üretim kapasitesi 100 GW’a yakın bölümü 2017 ve 2018 yıllarında devreye alınmış olmak üzere, 2018 sonu itibari ile 174 GW seviyesine yükselmişti.

Açık 20 milyar dolara yaklaştı

Bununla birlikte Çin enerji yönetimi ve Maliye Bakanlığı’nın ortak kararı ile 2018 yılı Haziran ayında güneş enerjisinde yeni kurulumların yavaşlamasını sağlayacak bir dizi karar yürürlüğe sokulmuştu.

Çin’de güneş enerjisi yatırımları için sağlanan teşvik ödemelerindeki açık 2017 sonunda 17 milyar dolar iken, 2018 sonu itibari ile 20 milyar dolara yükselmiş durumda.