AB doğrudan yabancı yatırımları mercek altına alacak

Düzenleme enerji, su, gıda güvenliği, yapay zeka gibi bir çok sektörü kapsayacak

17 Şubat 2019

Avrupa Parlamentosu, birlik üyesi ülkelerdeki stratejik alanlarda gerçekleşecek doğrudan yabancı yatırımlara yönelik bir denetim mekanizmasını* kabul etti.

Parlamentonun 14 Şubat 2019 tarihli oturumunda aldığı karar 500 kabul, 49 karşı ve 56 çekimser oy ile kabul edildi.

İlgili taslakta kritik altyapı alanları olarak kabul edilen enerji, ulaşım, iletişim, veri, uzay, finans, yarı iletken, yapay zeka ve robotik alanlarına yönelik yatırımlar kapsanıyordu. Avrupa Parlamentosu’ndaki müzakereler sırasında bu alanlara su, sağlık, savunma, medya, biyoteknoloji ve gıda güvenliği de eklendi.

5 Mart 2019 tarihinde Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nde yayınlanması planlanan karar yayın tarihinden 18 ay sonra yürürlüğe girecek.

Karar kapsamında Avrupa Komisyonu bu alanlarda doğrudan yabancı yatırım yapılacak ülkelerden bilgi isteyebilecek, ardından görüşlerini bu ülkeye iletebilecek. Yatırımın yapılması konusunda nihai karar ise ülkelere ait olacak. Düzenleme yabancı yatırımların gözlenmesi konusunda Avrupa ülkelerinin tamamını kapsayan ilk mekanizma olacak.

Avrupa Komisyonu’ndan konu ile ilgili yapılan açıklamada Avrupa Birliği’nin yabancı yatırımlara açık olmaya devam etmek ile birlikte düzenlemenin stratejik çıkarlarına olası herhangi bir tehlikeyi sınırlandırmak için işlev göreceğine vurgu yapıldı.

Açıklamada Avrupa Birliği ülkelerine son 20 yılda gerçekleşen doğrudan yabancı yatırımların yapısı ve kaynağının keskin şekilde değiştiği ifade edilirken, bu dönemde Çin’den yatırımlar altı, Brezilya’dan on, Rusyta’dan ise iki kattan fazla arttığı bilgisi verildi. Ayrıca son dönemlerdeki yatırımların ağırlıkla yüksek teknoloji alanlarına yoğunlaştığı ve sıklıkla devlet veya ülkelerindeki devletler ile sıkı bağları olan şirketler tarafından gerçekleştiğine dikkat çekildi.

 

*Framework for screening of foreign direct investments into the European Union