Hat katılım bedellerine yönelik kurul kararı yayınlandı

Karar dağıtım şirketleri tarafından ödenecek tutarlara yönelik

13 Aralık 2018

Elektrik tüketicilerinin iç tesisatlarını dağıtım şebekesine bağlaması gereken hatlar için uygulanacak hat katılım bedelinin belirlenmesine dair 6 Aralık 2018 tarih ve 8219-1 sayılı EPDK Kurul Kararı bugünkü Resmi Gazete’de yayınlandı.

‘’Hat Katılım Bedelinin Belirlenmesine Dair Usul ve Esaslar’’ başlıklı düzenleme dağıtım şirketlerinin, bağlantı hattını inşa eden veya bağlantı bedelini ödeyen kullanıcıya ödenecek hat katılım bedelinin hesaplanmasına dair ilkeleri belirliyor.

Düzenlemeye göre dağıtım şirketleri tarafından hesaplanan bu bedel mevcut bağlantı hattına bağlanması öngörülen yeni kullanıcı veya kullanıcılara bildirilecek.

Yeni kullanıcı veya kullanıcılar tarafından hat katılım bedelinin ödendiğine dair belgenin dağıtım şirketine sunulmasına müteakip dağıtım şirketi tarafından bağlantı görüşü oluşturulacak.

Bununla birlikte meskun mahal dışındaki 500 metreyi aşan orta gerilim bağlantı hatları, enerjilendirme tarihinden itibaren beş yıl boyunca bağlantı hattı niteliğini koruyacak ve bu süre sonunda dağıtım şebekesi kapsamına alınacak.

Hat katılım bedelinin ödenmesi, bağlantı hattının enerjilendirme tarihinden itibaren dağıtım şebekesi kapsamında alınmasına kadar geçen süre olan beş yıl ile sınırlı olacak.