Aksa Enerji Manisa’daki doğal gaz santralini kapatıyor

Kararın gerekçesi rekabetçi fiyattan elektrik satamamak

14 Kasım 2018

Aksa Enerji 115 MW kurulu güce sahip olan Manisa Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali‘nin üretim lisansının iptal edilmesi için Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’na başvuru yaptığını açıkladı.

Şirket Kamuyu Aydınlatma Platformu’na yaptığı açıklamada kararın gerekçesi olarak santralin serbest piyasa koşullarında Türkiye sınırları içerisinde rekabetçi bir fiyattan elektrik üretimi gerçekleştirme imkanının gittikçe azaldığını gösterdi.

Açıklamaya göre Aksa Enerji santrali yurt dışında Dolar bazlı getiri ile yüksek marj sağlayabilecek potansiyel projelerde kullanmayı planlıyor.

Türkiye Elektrik İletim A.Ş. verilerine göre 2018’in ilk 10 ayında 636,20 MW gücünde doğal gaz santrali devreden çıkmıştı.

Rüzgar enerjisinden de çıkmıştı

Aksa Enerji 2017 Mart ayında Gana’da Türkiye’den taşıdığı 280 MW’lık doğal gaz elektrik üretim santrali ile elektrik üretimine başlamış, bu santralin üretim kapasitesini 2017 sonuna kadar 370 MW’a çıkarmayı hedeflediğini açıklamıştı.

Bununla birlikte şirket 147 MW kurulu güce sahip Şanlıurfa Doğal Gaz Kombine Çevrim Santrali‘ni de yurt dışına taşımayı planlıyor.

Aksa Enerji’nin bu iki santralin taşınmasının ardından Türkiye’de yalnızca Antalya’da 1.150 MW kurulu güce Antalya Doğal Gaz Çevrim Santrali ve 270 MW güce sahip Bolu Göynük Termik Santrali kalacak.

Şirket 2017 yılında da 6 rüzgar enerjisi santralini 3 farklı yatırımcıya satarak rüzgar enerjisi piyasasından da çıkmıştı.