115 binden fazla deniz kaplumbağası denizle buluştu

Caretta Caretta ve Chelonia Mydas kaplumbağalarının yuvalama dönemi çalışmaları tamamlandı

11 Kasım 2018

Patara, Göksu Deltası, Köyceğiz-Dalyan, Fethiye-Göcek ve Belek Özel Çevre Koruma Bölgeleri kumsal alanlarında 115 binden fazla yavru deniz kaplumbağasının denizle buluştuğu bildirildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre Caretta Caretta ve Chelonia Mydas türü deniz kaplumbağalarının 2018 yılı yuvalama dönemi boyunca yaşam alanlarının korunması amaçlı koruma ve izleme çalışmaları tamamlandı.

Yürütülen bu çalışmalar sayesinde denizle buluşan yavru kaplumbağa sayısı Köyceğiz-Dalyan İztuzu kumsal alanında 26.520, Göksu Deltası kumsal alanında 4.140, Patara kumsalında 12.990, Belek kumsalında 65.000 ve Fethiye-Çalış-Yanıklar-Akgöl kumsal alanında ise 6.800 oldu.

Açıklamaya göre üniversitelerden bilim adamları ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte yürütülen çalışmalarda yuvalama kumsalı yönetim tekniklerinin değerlendirilmesi ve geliştirilmesi, yuvalama kumsallarında yapılan uzun dönem ve standart izleme programlarıyla popülasyonların eğilimini değerlendirme çalışmalarının yanında kumsala gelen yerli ve yabancı ziyaretçilere eğitim ve bilinçlendirme faaliyetleri de yapıldı.

Deniz kaplumbağaları Mayıs-Temmuz ayları arası kumsallara çıkarak yumurtalarını bırakmakta, yaklaşık iki aylık kuluçka süresi sonunda da yavrular yumurtalarının kabuklarını kırıp yuvalarından çıkarak denizle buluşmaktalar.