Petrol talebini petrokimyasal tüketimi belirleyecek

Günlük hayatta kullanılan plastik gibi petrokimyasal ürünler petrol talebinin ana belirleyicisi olacak

16 Ekim 2018

Uluslararası Enerji Ajansı petrokimya ürünlerinin küresel enerji sistemindeki ve sera gazı etkisi yaratan gaz emisyonlarındaki payını inceleyen bir rapor yayınladı.

”Petrokimyasalların Geleceği” başlıklı raporda petrokimya ürünlerin üretimi için kullanılan petrol ve doğalgaz tüketiminin, karayolu ve havayolu taşımacılığı için tüketilen petrolü aşacağı öngörüsünde bulunuldu.

Raporda başta plastik, kıyafet, dijital cihazlar, tıbbi ekipmanlar, deterjanlar, lastikler gibi günlük hayatta yoğun olarak tüketilen ürünler ile modern enerji sisteminin en önemli parçaları olan güneş panelleri, rüzgar türbinleri, bataryalar, yalıtım ürünleri ve elektrikli araçlarda da yoğun olarak petrokimya ürünlerinin kullanıldığına dikkat çekildi.

Çalışmanın öngörüsüne göre petrol talebindeki artışın 2030’a kadar üçte biri, 2050 yılına kadar da yarısı petrokimyasal ürünlerden kaynaklanacak.

IEA İcra Direktörü Fatih Birol konu hakkındaki değerlendirmesinde küresel enerji tartışmasında petrokimyasalların kör noktalardan biri olduğunu, çalışmalarının gelecekteki petrol talebi üzerinde, otomobiller, kamyonlar ve uçaklardan çok daha fazla etkisi olacağını gösterdiğini söyledi.

Çalışmaya göre gelişmiş ülkelerde tek kullanımlık plastiklerin yasaklanmasına yönelik uygulamaların etkisi ise gelişmekte olan ülkelerde gerçekleşecek talep artışı nedeni ile çok sınırlı kalacak.