Türkiye’nin ilk Yeşil Proje Kredisi sağlandı

Ünvan 4 RES yatırımı için aldığı kredi ile Akfen Yenilenebilir’in oldu

25 Eylül 2018

Akfen Yenilenebilir Enerji A.Ş.‘nin dört rüzgar enerjisi santrali yatırımı için sağladığı 260 milyon dolarlık kredi Türkiye’nin ilk Yeşil Proje Kredisi olma ünvanını kazandı.

Garanti Bankası tarafından yapılan açıklamada kredinin Almanya merkezli KfW IPEX-Bank ve EBRD tarafından Garanti Bankası, İş Bankası, Vakıfbank ve Yapı Kredi’nin garantörlüğünde sağlandığı kaydedilirken, finansman işleminde Garanti Bankası’nın kredi temsilcisi ve yeşil kredi ajanı, İş Bankası’nın ise teminat temsilcisi olduğu bildirildi.

Uluslararası alanda kabul görmüş standartları içeren, aynı zamanda projeye özel güncellenen metodolojiye göre oluşturulan Yeşil Proje Finansmanı kredisi yapısında, Akfen Yenilenebilir Enerji’nin sürdürülebilirlik performansı uluslararası bir derecelendirme kurumu tarafından kredi vadesi boyunca her yıl ölçülecek ve ortaya çıkan puanla kredinin fiyatlaması her yıl yeniden değerlendirilecek.

Akfen’in çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim alanlarından oluşan sürdürülebilirlik performansını referans yıla kıyasla artırması durumunda fiyatlamada indirim uygulanacak.

Akfen Yenilenebilir Enerji’nin bu yatırımlarının toplam büyüklüğü 350 milyon dolar olacak.

İlk yeşil krediyi Zorlu Enerji almıştı

Türkiye’nin ilk yeşil kredisi de yine Garanti Bankası tarafından sağlanmıştı.

Banka tarafından Temmuz ayında yapılan açıklamada Zorlu Enerji‘nin işletme sermayesi ihtiyaçları için sağlanan toplam 10 milyon dolarlık kredinin yeşil kredi olarak sağlandığı bildirilmişti.

Açıklamaya göre bu kredinin faizi şirketin sürdürülebilirlik performansına endekslenmişti.

Yeşil Kredi süreci kapsamında, Zorlu Enerji’nin çevresel, sosyal ve kurumsal yönetim alanındaki performansı, uluslararası sürdürülebilirlik değerlendirme ajansı Vigeo-Eiris tarafından düzenli aralıklarla puanlanıp, şirkete sağlanan kredinin faizi belirlenen bu puana göre her yıl yeniden değerlendirilecek.

Şirketin baz puana göre daha düşük performans göstermesi durumunda, kredi faizi artırılırken daha iyi performans gösterdiği durumda faiz düşecek.