”Yenilenebilire alım desteği 2020 sonrasında da devam etmeli”

EBRD yetkilisine göre 2020 sonrası için minimum seviyede de olsa alım garantileri sürecek

24 Eylül 2018

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Kıdemli Bankacısı Andi Aranitasi, yenilenebilir enejri yatırımları için YEKDEM’in süresinin dolduğu 2020 sonrası dönemde de alım garantisi uygulamasının sürmesi gerektiğini söyledi.

Andi Aranitasi Anadolu Ajansı’ndan Nuran Erkul Kaya’ya yaptığı açıklamada, alım garantisi olmayan projelerin finansman bulmasının daha zor olabileceğini ve yatırımcıların uzun dönemli bir fiyat öngörüsü yaparak piyasa riskini almak durumunda kalacağını ifade etti.

Anadolu Ajansı tarafından yayınlanan habere göre iyi projelerin her zaman finansman bulabileceğini ancak bu konuda da daha ihtiyatlı bir yaklaşımla karşı karşıya kalınabileceğini belirten Aranitasi, 2020 sonrası dönem için minimum seviyede de olsa bir alım garantisi sunma fikrinin öne çıktığı iddiasında bulundu.

Yenilenebilir Enerji Kaynakları’nın Türkiye’nin enerji stratejisinin temel taşlarını oluşturduğunu da kaydeden Aranitasi bu yüzden asgari düzeyde bir garanti ile de bu kaynaklara dayalı yatırımların büyümesini devam ettireceği düşüncesini paylaştı.

”Bakan Berat Albayrak: Hayır devam etmeyeceğiz”

Dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ilk olarak, 10 Ekim 2017 tarihinde düzenlenen 8. Türkiye Enerji Zirvesi’nde YEKDEM uygulamasında ömrünü tamamladığını ve yatırımların kendini amorti etme noktasında da sürecin tamamlanmış olduğunu söylemişti.

Bakan Albayrak 1 Kasım 2017 tarihinde düzenlenen Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi’nde ise YEKDEM düzenlemesinin devamı hakkında şunları kaydetmişti.

“İlk ağızdan söylüyorum, ‘hayır’ devam etmeyeceğiz. O günün koşullarında ciddi katkı yaptı ancak miadını doldurdu. Tüm paydaşları tatmin eden bir model ortaya koymadığınız sürece bu model sürdürülebilir değildir. Yatırımcıyı, tüketiciyi, endüstriyi, kamuyu, hepsini eşit anlamda tatmin etmeli ki sürdürülebilir olsun. Yoksa bir süre sonra bir başkası gelir bu modeli durdurur.”

2011’de uygulamaya girmişti

2011 yılında uygulamaya geçen YEKDEM mekanizmasında lisanssız elektrik üretim yatırımları hariç olmak üzere, hidroelektrik, rüzgar, güneş, biyokütle ve jeotermal enerji santrallerine üretilen elektriğin kilovat-saat başına alım garantileri sağlanıyor.

10 yıl boyunca geçerli olan uygulamada, santrallerde yerli ekipman kullanımı halinde uygulanacak alım fiyatları yükseliyor.