Türkiye’nin İlk Jeotermal Elektrik Santrali Açıldı

Merkezi Gaziantep’te bulunan MB Holding, Türkiye’nin ilk jeotermal elektrik santralini hizmete açtı.

17 Mart 2009

MB Holding Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Balat, yaptığı yazılı açıklamada, MB Holding bünyesindeki Menderes Geothermal Elektrik Üretim AŞ tarafından Aydın’da yaptırılan Türkiye’nin ilk jeotermal elektrik santrali olan 8,5 megavat kurulu gücündeki DORA-1’in açılışı ile 11,5 megavat kurulu gücündeki DORA-2 santralinin temel atma töreninin, hafta sonunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapıldığını bildirdi.

Açılış ve temel atma töreninin ardından Başbakan Erdoğan ile bir araya gelerek, jeotermal enerji ve Aydın bölgesindeki jeotermal enerjiden elektrik enerjisi üretimi yatırımları konusunda bilgi verdiğini belirten Balat, şöyle devam etti:

”Sayın Recep Tayip Erdoğan ile yaptığımız görüşmede, Türkiye’de enerji talebinin her geçen gün arttığını, bununla birlikte termal enerji gücünün de hissedilir oranda maliyet teşkil ettiğini kendilerine ifade ettim. MB Holding olarak, Aydın’ın Köşk ve Sultanhisar bölgelerindeki jeotermal kaynaklı devam eden yatırımlarımızla ilgili bilgilendirmelerde bulundum. Ayrıca, Salavatlı jeotermal sahasında 8,5 MWe kurulu gücünde Türkiye’nin ilk özel sektör jeotermal elektrik santrali olan DORA-1 yatırımının yanı sıra aynı sahada inşası devam eden 11,5 MWe kurulu gücündeki DORA-2 jeotermal elektrik santral yatırımı 2010 yılı başında işletmeye alacağımızı dile getirdim.”

MB Holding olarak, jeotermal alanda yaptıkları yatırımların toplumsal anlamda birçok getirisinin olacağını vurgulayan Balat, santral yatırımlarıyla jeotermal saha potansiyelini değerlendirmenin yanında Türkiye ekonomisine dinamizm kazandırdıklarını, hava kirliliği yanında petrol için harcanan döviz girdilerini de azaltıldığını ifade etti.

Balat, ”Temiz, yenilenebilir, çevre dostu, yöresel üretimi destekleyen, fosil yakıtlara alternatif enerji kaynağı olan jeotermal enerjinin entegre kullanımı sayesinde ülke ekonomisine katma değer sağlamaktayız. Sahada bu güne kadar yapılan yatırımlarla 120 Milyon kWh elektrik enerjisi üretilerek çevre dostu, temiz, yenilenebilir, yeşil enerji kaynağı jeotermal enerji sayesinde ülkemize 60 bin ton petrol ürünü tasarrufu sağlanacaktır” ifadesini kullandı.

Yatırım yaptıkları sahada bulunan Jeotermal rezervin entegre olarak öncelikle elektrik enerjisi üretimi ve ısıtmada kullanılacağını kaydeden Balat, seraların jeotermal ısıtma ile veriminin yüzde 50 oranında artabileceğine dikkati çekti.

Balat, ”Yenilenebilir enerji kaynağı jeotermal enerji ve bölgenin tarım gücü potansiyelini birleştirerek organize seracılık faaliyetlerinde binlerce kişilik istihdam sağlanacak. Jeotermal kaynaklı teknolojik sera yatırımları sayesinde bölge halkının hak ettiği gelir seviyesine ulaşmasını hedefledik” bilgisini verdi. (AA)