Rüzgar yatırımları için 220 MW’lık kapasite daha tahsis edildi

Bugünkü yarışmanın da tüm kazananları eksi fiyatlı projeler oldu

23 Haziran 2017

Türkiye Elektrik İletim A.Ş. tarafından 710 MW’lık yeni rüzgar enerjisi kapasitesi tahsisi için 21 Haziran 2017 günü başlanan yarışmaların üçüncü ve son günü de tamamlandı.

Dört ayrı bölge için toplamda 220 MW’lık kapasite tahsisi için gerçekleştirilen yarışmaların tamamında eksi fiyat teklif edilen projeler başarılı oldu.

40 MW’lık Tokat bölgesinin kazananı kilovat-saat (kWh) başına – 0,33 dolar-sentlik teklifi ile  Özgül Grup şirketi olan Grgn Yenilenebilir Enerji oldu.

80 MW’lık Sivas bölgesini ise Borusan EnBW şirketi Pelit Yenilenebilir Enerji A.Ş. -0,81 dolar-sent teklifi ile kazandı.

50 MW’lık Ordu Bölgesi’nin 40 MW’lık bölümünü yine Özgü Grup şirketi olan Özgül Kamelya -0,33 dolar-sent ile , 10 MW’lık bölümünü ise Baysal Elektrik Üretim A.Ş.- 0,37 dolar-sentlik teklifi ile elde etti.

Bilecik-Eskişehir-Kütahya bölgesi için açıklanan 50 MW’lık kapasite ise -1,03 dolar-sent ile RES Anatolia şirketinin oldu.

Borusan EnBW ve RES Anatolia yarışmaların galibi oldu

Üç gün süren yarışmalarda Borusan EnBW ve RES Anatolia 710 MW’lık toplam kapasite tahsisinde 180 MW ile eşit pay sahibi oldular.

Türkerler Grubu 84,60 MW, Özgül Holding 80 MW, Enerjisa 65 MW, Ataseven 40 MW, CGN Enerji 32 MW, Atasa Enerji 23,40 MW, Esengüç Enerji 15 MW ve Baysal A.Ş. 10 MW’lık kapasite tahisi ettiler.

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Başkanı Mustafa Serdar Ataseven, TÜREB tarafından yapılan açıklamada kazanan firmalara hayırlı olsun dileklerini iletirken, açıklanan kapasiteden kalan kısmı için de bu yıl yarışma açılmasını beklediklerini kaydetti. Ataseven bundan sonraki adımın ise 27 Temmuz’da yapılacak YEKA başvuruları olduğunu söyledi

3 GW için 42 GW’lık başvuru yapılmıştı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından 24-30 Nisan 2015’te 3.000 MW’lık kapasite tahsisi için açılan başvuru sürecinde kuruma toplam kurulu güçleri 42.273,65 MW olabilecek 1.096  rüzgar enerjisi projesi için ön lisans başvurusunda bulunulmuştu.

Bu yüksek başvuru düzeyi ve ilgili mevzuat hükümleri dolayısı ile kapasite tahsislerinin yarışma yolu ile sağlanacağı bildirilmişti.

Açıklanan 3.000 MW’lık bu kapasiteden kalan 2.290 MW’lık bölüm için ne zaman yarışma yapılacağını yönelik herhangi bir resmi açıklama bulunmuyor.

Eksi fiyat ilk defa uygulandı

Eksi fiyat uygulaması ise 13 Mayıs 2017 tarihinde yayınlanan yarışma yönetmeliği ile Türkiye elektrik mevzuatına girmişti.

Yönetmeliğin 4. Maddesinin 3. fıkrasına göre yatırımcılar yarışmalarda sıfır veya başlangıç değeri – 0,01 ABD Doları-sent/kWh olmak kaydıyla eksi sayı şeklinde sıfırdan küçük rakamlar da teklif edebiliyorlar.

Böyle bir fiyat teklif veren yatırımcılar, projelerinde üretecekleri elektrik için alım garantisi elde edememenin dışında, yarışmada teklif ettikleri fiyatın mutlak değerinin aylık net elektrik enerjisi üretimi ile çarpılması sonucu bulunan Katılım Bedeli’ni piyasa işletmecisine ödemek ile yükümlü olacaklar.

Bu ödeme üretim tesisinin ilk ünitesinin geçici kabulünün yapıldığı tarihten başlamak kaydıyla ve tüm tesisin geçici kabulünün yapıldığı tarihten itibaren on yıl süreyle aylık olarak yapılacak.