MİLRES prototipinin Haziran ayında devreye gireceği bildirildi

Projenin 500 kW’lık türbin üretimi hedefleyen ilk aşamasının bu yıl tamamlanabileceği açıklandı

5 Haziran 2015

2011 yılında başlatılan ve tamamen yerli kaynaklar ile 2.5 MW gücünde bir rüzgar türbini üretilebilmesinin hedeflendiği MİLRES projesi ile ilgili bir tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

Sabancı Üniversitesi tarafından yapılan yazılı açıklamada İstanbul Ulaşım A.Ş. de gerçekleştirilen toplantıya Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Sabancı Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, Rektör Nihat Berker, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi (MDBF) Dekanı Yusuf Menceloğlu, Araştırma ve Lisansüstü Politikalar Direktörü Volkan Özgüz’ün yanı sıra projenin diğer ortakları TUSAŞ/TAİ, İstanbul Ulaşım AŞ, TÜBİTAK MAM ve İTÜ’den yetkililer katıldığı ve Sabancı Üniversitesi MDBF Öğretim Üyesi ve MİLRES Proje Yöneticisi Mahmut Akşit tarafından bir sunum gerçekleştirildiği bildirildi.

Prof. Akşit tarafından verilen bilgilere göre 2011 yılının Temmuz ayında başlatılan MİLRES projesi TÜBİTAK Kamu Kurumları Araştırma ve Geliştirme Projeleri Destekleme Programı (1007 Programı) tarafından tamamen yerli imkanlarla desteklenen, müşteri kurumu Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı olan ve 55 milyon TL’lik öngörülen bütçesi ile başladığı tarih itibari ile Cumhuriyet tarihinin en büyük bütçeli sivil Ar-Ge projesi.

2013 yılında bitmesi öngörülen ilk aşama için TÜBİTAK tarafından 10 milyon TL’lik bütçe ayrılırken, daha sonra bu aşamaya süre eklenerek bütçesi 11.5 milyon TL olarak revize edildi. Bu bütçenin 3.832.469 TL si Sabancı Üniversitesi’nin kullanımına tahsis edildi.

Projede Sabancı Üniversitesi “Proje Yönetimi, Mekanik Sistemler” ana iş paketinden, TUSAŞ/TAİ “Türbin Kanatları” ana iş paketinden, İstanbul Ulaşım AŞ “Kontrol ve Elektronik Sistemler” ana iş paketinden, TÜBİTAK MAM “Generatör ve Elektrik Sistemleri”, İstanbul Teknik Üniversitesi ise “Rüzgar Analizi ve Yapı Sistemleri” ana iş paketinden sorumlu bulunuyor.

Projenin 500 kW’lık türbin üretimi hedefleyen birinci aşamasında 9 değişik üniversiteden ve kurumdan 20’si Sabancı Üniversitesi’nden olmak üzere 98 araştırmacı ile 13’ü Sabancı Üniversitesi’nden olmak üzere 23 lisansüstü öğrenci görev alıyor.

Açıklamaya göre projenin bu aşamasında gerekli tüm bileşenlerin üretimi, montajları ve yer testleri tamamlanırken, Haziran ayı içinde 500 kW gücünde olacak ilk prototip türbinin kurulumunun Terkos gölünün kıyısındaki İSKİ tesislerinin arazisinde gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Projenin birinci aşamasının başarılı şekilde sonuçlanmasının ardından, 2.5 MW gücünde türbin üretimini hedefleyen ikinci aşamaya geçilecek.

Toplantıda konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık projenin başarıya ulaşması ile 15 milyar dolarlık bir dövizin Türkiye’de kalmasının sağlanacağı ve proje ile doğrudan 100 bin, dolaylı olarak ise 250 bin kişilik istihdam sağlanacağını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise şunları kaydetti; “Bir traktör yaklaşık 5 bin parçadan, binek araba 10 bin 200 civarında parçadan, nükleer güç santrali ise 515 bin parçadan oluşuyor. Bunların hepsini biz yapacağız. İsterse 10 yıl, isterse 20 yıl sürsün ama sonuçta bir genç kardeşim bizim yaşlarımıza geldiğinde artık bütün bunların hepsi yerli kaynaklardan yapılmış olacak.”