Malezya Palm Yağı İçin İstanbul’da Ofis Açtı

Malezya Tarım Bakanı ve Borsalar Birliği Başkanı Bernard Dompok, biyodizel üretiminde palm yağı kullanımının öneminden bahsetti.

4 Ağustos 2009

Malezya Tarım Bakanı ve Borsalar Birliği Başkanı Bernard Dompok, palm yağına ilişkin olarak İstanbul’da açtıkları ofisin son derece stratejik bir lokasyonda bulunduğunu belirterek, Türkiye’nin Doğu Avrupa ve Orta Doğu’daki ülkelere geçiş yapabilecekleri bir ülke olduğunu vurguladı.

Yağ palmiyesinden elde edilen palm yağının tanıtımına ilişkin olarak Malezya-Türkiye Palm Yağı Ticaret Fuarı ve Semineri düzenlendi. Seminerin açılışına katılan Malezyalı Bakan Dompok, Malezya Palm Yağı Konseyinin (MPOC) İstanbul’da 5 ay önce faaliyete başlayan İstanbul Bölge Ofisinin resmi açılışını gerçekleştirdi. Dompok, burada yaptığı konuşmada, Malezya’da palm yağı için şu anda 4,5 milyar hektarlık ekili alan bulunduğunu belirterek, palm yağı endüstrisinin ülkelerinde işsizlikle savaşta önemli rol oynadığını, bugüne kadar 120 bin ailenin bu konudaki teşviklerden faydalandığını anlattı.

Malezya hükümetinin palm yağını ulusal ekonominin temel taşlarından kabul ettiğini ve 2008 yılında ihracat gelirlerine 18 milyar dolar katkı sağladığını kaydeden Dompok, ”Malezya hükümeti için Akdeniz ve Orta Doğu pazarları çok önemlidir. Malezya’dan bu bölgeye yapılan ihracatta 2008 yılında yüzde 31,6 artış yaşanmıştır” diye konuştu. Türkiye’de palm yağının gıda ve gıda dışı alanlarda kullanımında büyük bir potansiyel bulunduğuna dikkati çeken Dompok, biyodizel üretiminde palm yağı kullanımının sürdürülebilir ve yenilenebilir enerji kaynaklarına önemli katkı sağlayabileceğini vurguladı. Bernard Dompok, palm yağının katma değerli ve işlenmiş ürünler için kullanımında önemli bir avantaj sunduğunu dile getirerek, Malezya ve Türkiye iş çevrelerinin bölgede üçüncü ülkelere yönelik işbirliği yapabileceğini kaydetti.

Açılışın ardından düzenlenen basın toplantısında soruları yanıtlayan Konuk Bakan Dompok, İstanbul ofisinin açılışına ilişkin olarak, şunları ifade etti: ”Türkiye, bölgesinde Mısır’dan sonra en büyük bitkisel yağ tüketiminin yapıldığı ülke. Palm yağının Türkiye’de bitkisel yağlara önemli bir alternatif oluşturduğunu düşünüyoruz. İstanbul’daki ofisimiz, son derece stratejik bir lokasyonda bulunuyor. Türkiye, Doğu Avrupa ve Orta Doğu’daki ülkelere geçiş yapabileceğimiz bir ülke. Türkiye’nin merkezi konumundan yola çıkarak sadece Türkiye ile olan ticaretimiz açısından değil, bölgedeki fırsatları değerlendirmek açısından da bu ofisi önemli görüyoruz.” 2008 yılında Türkiye’nin toplam palm yağı ihracatının yüzde 30’unun Malezya’dan yapıldığını söyleyen Dompok, 2008 yılında 170 bin ton palm yağı ihracatı gerçekleştirdikleri Türkiye’ye, bu yılın ilk yarısında ancak 8 bin tonluk satış yaptıklarını, ancak bu sene de geçen seneki rakamı yakalamayı hedeflediklerini bildirdi. (A.A.)