GE: Türkiye’de Türbin Üretmek İçin Sürdürülebilir Olduğunu Görmemiz Lazım

GE Türkiye’de türbin üretimine temkinli yaklaşıyor

12 Şubat 2009

”Fırsatlar Ülkesi Türkiye: Yatırımlar İçin Güvenli Bir Liman” temalı konferans kapsamında gerçekleştirilen ”Enerjide Yatırım Gereksinimleri: Beklenen Kamu Özel Yatırım Ortaklıkları” konulu oturumda konuşan General Elektrik Global Rüzgar Enerjisi Genel Müdürü Mete Maltepe, dünyada rüzgar enerjisinde 2000 yılında 4 bin megavat olan kurulu gücün 2008 yılında 27 bin megavata çıktığını anlattı.

Bunda devletlerin bu konuda önemli teşvikler getirmesinin rol oynadığını kaydeden Maltepe, Avrupa’nın 2020 yılında toplam enerjisinin yüzde 20’sinin yenilenebilir olmasına ilişkin bir hedef belirlediğini ve bu hedefe ulaşmak için elektrik üretiminin yüzde 35’inin yenilenebilir enerjiden gelmesi gerekeceğini belirtti.

Çeşitli ülkelerdeki yenilenebilir enerji hedefleri ve buna ilişkin teşviklere ilişkin bilgi veren Maltepe, Türkiye’nin Avrupa’da rüzgar potansiyeli en iyi ülkelerden biri olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

”Türkiye’nin rüzgar potansiyeli çok iyi fakat finansman sıkıntısı var. Artı fiyatlarda belirsizlik ve kanunen verilen taban fiyatlarda ciddi bir düşüklük var. Çoğu proje eğer eylül öncesinde finansmanı kapatmadıysa, çok büyük sıkıntıda… Türkiye’deki rüzgar projelerine finansman çekmede ciddi sorunlar var. Bir tek ihracat kredisiyle olabiliyor o da kapasite faktörleri çok iyi olan projelerde… Ya da Avrupa Yatırım Bankası gibi uluslararası ya da kamu bankalarının desteğiyle… Fakat ticari finansman bulmakta ciddi sıkıntı var.”

Türkiye’nin hem rüzgar potansiyeli ve önemli bir pazar olmasıyla hem coğrafi konumu itibariyle önemli bir üretim merkezi de olabileceğini kaydeden Maltepe, ”Rüzgar türbinlerimizi Türkiye’de üretmek isteriz ama pazarın var olduğunu ve sürdürülebilir olduğunu görmemiz lazım” dedi.

Maltepe, Türkiye’de rüzgar enerjisinin geliştirilmesi için yapılması gerekenlere ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, teşviklerin 55 avrodan 85’e avroya çıkarılması ve 15 yıl boyunca 85 avro sabit fiyatla alım garantisi verilmesi gerektiğini anlattı.

Dağıtım şirketlerine alma mecburiyeti verilmesi ve almadığı takdirde yaptırım uygulanması, kurumlar vergisinden muafiyet, hızlandırılmış amortisman imkanı tanınması, rüzgar parkı yatırımları için ”ilk gelen ilk çıkar” prensibiyle lisans başvurularında yaşanan başvuru karmaşasının sona erdirilmesi gerektiğini de dile getiren Maltepe, lisanslama işlemlerinin de en fazla bir yıl içerisinde sonuçlandırılması gerektiğini söyledi. (AA)