Fosil yakıtlar rüzgara karşı fiyat avantajını kaybedecek

ABD’nin en büyük elektrik dağıtım şirketlerinden Xcel Energy fosil yakıt fiyatlarının yükseleceğini öngörüyor

3 Kasım 2015

ABD’nin en büyük elektrik ve doğalgaz dağıtım şirketlerinden olan Xcel Energy’nin CEO’su Ben Fowke fosil yakıtların yakın zamanda rüzgar enerjisi karşısındaki fiyat avantajını kaybedeceğini öngördüklerini ve kömür yerine rüzgar enerjisi yatırımlarına ağırlık vereceklerini söyledi.

Geçen hafta Bloomberg haber ajansına konuşan Fowke rüzgar enerjisi yatırımcıları ile yakın zaman önce gerçekleştirdikleri 20 yıllık elektrik alım anlaşmalarındaki ortalama fiyatların 25 dolara gerilediğini söyledi.

Doğal gaz fiyatlarının tarihi düşük seviyelere gerilemesine rağmen bu durumun aynı şekilde devam etmeyeceğini düşündüklerini de sözlerine ekleyen Fowke, fosil yakıt maliyetlerinin megavat-saat başına 32 dolara yükselmesini öngördüklerini söyledi.

Elektrik üretim kapasitesi ağırlıklı olarak kömür santrallerine dayanan ve dağıtımını sağladığı elektriğin üçte ikisini kendisi üreten şirketin CEO’su bazı günlerde müşterilerine sundukları elektriğin yüzde 60 düzeyinde rüzgar enerjisinden sağlandığını ve rüzgar enerjisi başta olmak üzere yenilenebilir enerji yatırımlarını artırmayı planladıklarını kaydetti.

Şirket özellikle gelecek 15 yıl içinde devre dışı kalacak iki kömür santralinden kaynaklanacak açığı kapatmak için 1.600 MW gücünde yeni rüzgar enerjisi yatırımı planlıyor.

Xcel bu yatırımlar ile en fazla müşteriye sahip olduğu Minnesota ve Kolorado eyaletlerindeki elektrik talebinin yüzde 30’unu yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlayabilmeyi hedefliyor.

Ben Fowke bazı kömür santrallerini normal ömürlerinden önce devre dışı bırakabileceklerini de söylerken, Xcel Energy’nin karbon ayak izini 2030 yılına kadar yüzde 60 oranında düşürebileceğini sözlerine ekledi.

Xcel Energy’nin internet sitesindeki bilgilere göre şirket hali hazırda 17.019 MW’lık elektrik üretim kapasitesine sahip. Bu kapasitenin 7.409 MW’ını kömür, 6.877 MW’ını doğal gaz, 1.594 MW’ını nükleer, 377 MW’ını hidroelektrik, 327 MW’ını rüzgar enerjisi santralleri oluşturuyor.