EBRD Efeler JES projesi için 200 milyon dolarlık finansman sağladı

Güriş 970 milyon dolarlık proje için sağladığı finansman 720 milyon dolara ulaştı

1 Temmuz 2015

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Efeler jeotermal enerji santrali için 200 milyon dolarlık finansman sağlayacağını açıkladı.

Banka tarafından yapılan açıklamada bu yıl tamamlandığında 170 MW güce ulaşacak olan santralin bu büyüklüğü ile Türkiye’nin en büyük jeotermal enerji santrali olmak ile birlikte dünya ölçeğinde ise ilk 10 santral arasında olacağının altı çizildi.

EBRD açıklamasında finansmanın 15 yıl vade ile sağlandığı bildirilirken, Güriş’in bu proje için sağladığı finansmanın ise 720 milyon dolara ulaştığı bilgisi paylaşıldı. EBRD’nin proje ile ilgili sayfasında ise yatırımın toplam büyüklüğü 970 milyon dolar olarak gösteriliyor.

Açıklamadaki bilgilere göre Güriş proje için EBRD dışında Türkiye İş Bankası’ndan 325 milyon dolar, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’ndan 130 milyon dolar ile Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası’ndan ise 65 milyon dolarlık finansman sağlamış durumda.

EBRD açıklamasında bankanın şimdiye kadar Türkiye’deki 4 ayrı jeotermal enerji santraline ticari bankalar aracılığı ile finansman sağladığı bilgisi verilirken, Türkiye’de bu alanda faaliyet göstermek isteyen firmalara finansman ve danışmanlık hizmeti sağlayacak yeni bir programı devreye aldığı da yer aldı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun internet sitesindeki bilgilere göre Efeler JES 162,3 MW kurulu güce sahip olacak iken, proje Mart ayında üçüncü ünitesinin tamamlanması ile 92,4 MW’a ulaşmış oldu.

Güriş’in 47,4 MW gücündeki Gürmat – I JES projesi devrede iken, şirket geçen yılın Mart ayında da Gürmat – II JES projesi  için 22,6 MW’lık ön lisans sağlamıştı.

Güriş’in jeotermal enerji alanındaki toplam portföyü 232,3 MW düzeyinde bulunuyor.

Türkiye’nin jeotermal enerji alanındaki kurulu gücü nisan ayı sonu itibari ile 427,4 MW’a ulaşmış durumda. Bu güç Türkiye’nin toplam elektrik üretim kapasitesinin yüzde 0,6’sını oluşturuyor iken, bu santraller yılın ilk dört ayındaki toplam elektrik üretiminin yüzde 1,2’sini sağladı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından şimdiye kadar 747,131 MW’lık jeotermal enerji santrali projesi için lisans, 346,315 MW’lık proje için de ön lisans sağlanmış durumda.