ABD’nin kıyı ötesi rüzgar stratejisi yenilendi

ABD Enerji Bakanlığı hesaplamalarına göre mevcut teknoloji bile ülkenin tüm elektrik üretiminin iki katını karşılayabilir

22 Eylül 2016

ABD Enerji Bakanlığı, ABD’nin kıyı ötesi rüzgar enerjisi alanındaki stratejisini güncelleyen raporu yayınladı.

Çalışmaya göre ABD’nin bu alanda sahip olduğu potansiyel, ülkenin ihtiyaç duyduğu elektrik üretiminin çok daha fazlasını rahatlıkla karşılayabilecek güçte.

Bakanlığın çalışmasındaki hesaplamalara göre mevcut teknolojiler ile ABD kıyılarında 2.058 Gigavat (GW) gücünde rüzgar enerjisi santrali inşa edilerek, yıllık 7.200 Teravat-saat (Twh) düzeyinde elektrik üretimi gerçekleştirilebilir.

Bu rakam ise ABD’nin 2015 yılında tüm kaynaklar ile ürettiği elektrik miktarının iki katına yakın.

ABD Enerji İdaresi verilerine göre geçen yıl ülkenin elektrik üretimi 4.000 TWh seviyesinde olmuştu. Bu üretimin yüzde 67’si fosil kaynaklardan, yüzde 4,7’si rüzgar enerjisinden, yüzde 0,6’sı ise güneş enerjisinden sağlanmıştı.

Tüm dünyadaki elektrik üretimi ise 20 TWh seviyesinde gerçekleşmişti.

Potansiyel 44.378 TWh

Rapora göre kıyı ötesi rüzgar enerjisi teknolojilerindeki ilerlemeler ise gerçekleştirilebilecek yatırım düzeyini 10.800 GW, elde edilebilecek elektrik üretimi rakamını ise 44.378 TWh seviyesinin de üzerine çıkarabilir.

Bununla birlikte raporda ABD’nin elektrik tüketiminin yüzde 80 oranında ülkenin kıyı bölgelerinde gerçekleşmesinin de bu alandaki potansiyelin önemini çok daha öne çıkardığına da vurgu yapıldı.

2050 hedefi 86 GW

Raporda ABD Enerji Bakanlığı tarafından geçen yıl yayınlanan ‘’Rüzgar Vizyonu’’ raporuna da atıfta bulunuluyor.

ABD’nin 2050 yılında elektrik üretiminin %35’ini rüzgar enerjisinden karşılamasını hedefleyen çalışmada kıyı ötesi rüzgar enerjisi için de bu tarihte 86 GW’lık kurulu güç hedefi getirilmişti.

Çalışmaya göre bu güce ulaşılması ABD’nin bu dönemde oluşacak yeni elektrik talebinin yüzde 14’ünün kıyı ötesi rüzgar enerjisi santrallerinden sağlanmasını mümkün kılabilir.

Böylelikle ABD’nin sera gazı salımları yüzde 1,8 oranında azaltılabilir ve iklim değişikliği kaynaklı olarak ortaya çıkabilecek 50 milyar dolarlık hasarın önüne geçilebilir.

Bu yatırımların hayata geçmesi aynı zamanda ABD hazinesine kira geliri olarak yıllık 440 milyon dolar, vergi geliri olarak ise ayrıca 680 milyon dolarlık katkı sağlayıp 160 bin kişilik istihdam da yaratabilir.

Kıyı ötesi alanda küresel güç 2015 sonu itibari ile 12.107 MW seviyesine ulaşmış iken ABD’nin 30 MW gücündeki ilk kıyı ötesi rüzgar enerjisi santralinin bu yıl sonuna kadar devreye girmesi bekleniyor.