ABD’den Çin’e Temiz Teknoloji Çıkarması

ABD Ticaret Bakanı 24 yenilenebilir enerji şirketi ile beraber Çin’e gidiyor

18 Mayıs 2010

ABD Ticaret Bakanı Gary Locke 24-25 Mayıs tarihlerinde Çin’e resmi bir ziyaret gerçekleştirerek Çinli mevkidaşları ile bir dizi görüşmelerde bulunacak. Locke’un heyetinde aralarında General Electric ve First Solar gibi ABD’nin en önemli 24 yenilenebilir enerji şirketinin de üst düzey yetkilileri ile  bulunacak ve görüşmelerin ana konusu Çin’in yerli firmaları destekleyen ve yabancı firmaları dışlayan politikaları olacak.

ABD hükümetinin iki Çinli-Amerikalı kökene sahip üyesinden biri olan Gary Locke yapacağı ziyaret ile ilgili yaptığı açıklamada Çin’in sera gazı salımında son altı ayda kaydettiği ilerlemenin dünya tarihinde hiçbir zaman görülmemiş şekilde artış gösterdiğini ve son çeyrekte Çin’de kömür ve petrol talebindeki artışın ekonomik büyümenin iki katından fazla aşarak yüzde 24 oranında artış gösterdiğine dikkat çekti. Locke açıklamasının devamında Çin’in sahip olduğu kömür, petrol ve doğalgaz kaynaklarının 20 yıl içinde tükeneceğinin öngörüldüğünü bunun da etkisi ile Çin hükümetinin temiz enerji yatırımlarını artırmaya çalıştığını belirtti.
Locke Çin hükümetinin bunu yaparken ülkenin temiz enerji pazarında yabancı firmalara ayrımcılık yapmaması gerektiğini , Çin yenilenebilir enerji pazarında hangi ülkeden geldiği önemli olmadan en iyi ve verimli teknolojilerin kendine yer ve rekabet şansı bulması gerektiğini bildirdi.

Ülkedeki yabancı rüzgar enerjisi şirketlerinin payı 2004’te yüzde 75 iken geçen yıl bu oran yüzde 24’e kadar düşmüştü. Bazı projeksiyonlara göre ise bu rakamın 2011 başında yüzde 5 oranında gerçekleşmesi ihtimali bulunuyor.

Ülkedeki Pazar paylarını gittikçe kaybeden Siemens, Vestas ve GE gibi üreticiler ise daha kaliteli ve yüksek kapasiteli ürünler sunarak bu gerilemeye karşı koymaya çalışıyorlar. Bu amaçla Siemens yakın zamanda Sangay’da 3.6 megavat gücünde türbinler üretecek fabrikasını açmayı planlıyor.

Geçen hafta Bloomberg’de yer alan konu ile ilgili bir makalede görüşlerine yer verilen Vestas’ın Çin bölümü başkanı Jens Tommerup ise maliyetlerdeki düşüşün rekabet için geçerli bir  yol olmadığını esas meselenin kalite ile ilgili olduğunu söyledi.

Bununla beraber Çin’li firmaların özellikle Çin pazarında batılı şirketler ile girdiği rekabet kimi uzmanlara göre küresel düzeyde geçen yıl türbin maliyetlerinde yüzde 18’lik düşüş getirmişti.

Çin 2020 yılında karbondioksit salımını 2005 yılına göre yüzde 40-45 oranında düşürmeyi hedefleyen ve yenilenebilir enerji kullanımı oranını yüzde 15’e çıkarmayı hedefliyor. Bu hedef doğrultusunda geçen yıl kurulu rüzgar kapasitesini rekor düzeyde arttıran Çin’de aynı ivmenin 2010 yılı içinde devam etmekte olduğu bildiriliyor. Çin 2010 yılında kurulu rüzgar gücüne 15 nükleer reaktöre eş şekilde 18 gigavatlık ilave yapmayı hedefliyor. Çin’in en yakın rakibi ve kurulu rüzgar gücünde dünya lideri olan ABD’nin 2010 hedefi ise bu rakamın yarısı kadar.

Bununla beraber ülkede aktif halde 11 nükleer reaktör bulunurken 21 nükleer reaktör ise yapım aşamasında.