2009 Yenilenebilir Enerji Yılı Olacak

EPDK Başkanı Hasan Köktaş enerji muhabirleri ile yaptığı toplantıda 2009’un yenilenebilir enerji sektörü için çok önemli bir yıl olacağının altını çizdi.

4 Ocak 2009

Enerji muhabirleri ile kahvaltılı sohbet toplantısında buluşan EPDK Başkanı Hasan Köktaş, 2008 yılını değerlendirdi, EPDK’nın 2009 yılı hedeflerini hakkında bilgi verdi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı.

2008 yılının enerji sektörü açısından son derece hareketli bir yıl olduğunu belirten Köktaş, geçen yıl enerji yatırımlarının hızlı devam ettiğini, uluslararası piyasalarda doğal gaz ve petrolde çok ciddi fiyat hareketlilikleri olduğunu, petrolün aynı yıl içinde tarihinin en yüksek, aynı zamanda da en düşük fiyatlarından birine ulaştığını anlattı.

Piyasa yapısı açısından da 2008 yılının kendileri için çok önemli yıllardan biri olduğunu kaydeden Köktaş, ”Çünkü enerji piyasalarında derinlik oluşmaya, özel sektörün payı giderek artmaya başlamıştır. Arzu ettiğimiz rekabetçi piyasayı oluşturmaya yönelik çok ciddi adımlar atılmıştır” dedi.

Geçen yılın, özel sektörün enerjideki yatırımlarının çok hız kazandığı bir dönem olduğunu söyleyen Köktaş, halen özel sektörün elinde 20 milyar doların üzerinde devam etmekte olan bir portföy bulunduğunu, bunun da yaklaşık 22 bin Megavatlık (MW) bir kurulu gücü ifade ettiğini, elektrik üretimi açısından da 112 milyar kilovatsaatlik (kWh) bir üretime denk geldiğini kaydetti. Köktaş, enerji piyasasında özellikle elektrik sektöründe ciddi şekilde rol almaya başlayan özel sektörün elinde devam etmekte olan 474 proje bulunduğunu vurguladı.

2009’un küresel mali krizin etkilerinin reel sektörde hissedileceği bir yıl olacağını, batı dünyası ve ABD merkezli krizden Türkiye’nin de etkileneceğini ifade eden Köktaş, ”Ama Türkiye, barındırdığı fırsatlarla krizi fırsata dönüştürebilecek nadir ülkelerden de biridir” diye konuştu.

”Enerji Sektöründe Derinlik Artacak”

Bu yıl içinde, elektrik ve doğal gaz sektöründe derinliğin daha da artacağını ifade eden Köktaş, şöyle konuştu:”Elektrik dağıtımının yüzde 98’i kamunun elindeydi. Son dönemde yapılan özelleştirmelerle (özelleştirmesi bitmiş ama devredilmemiş olanlar da dahil) yaklaşık özel sektörün payı yüzde 25’lere ulaştı. Daha rekabetçi bir piyasa oluşturmaya yönelik çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam edecek ve özel sektörün payını olabildiğince artırarak, rekabetçi koşulları oluşturmaya çalışacağız. Monopol piyasalardan rekabetçi, çok oyunculu bir piyasaya geçiş çalışmaları devam edecek. Elektrik üretiminin daha önce yüzde 83’ü kamunun elindeydi. Özel sektörün payı hızlı bir şekilde artıyor. 2009’da da bu pay artmaya devam edecek. Çünkü çok ciddi şekilde üretim tesisleri 2009 ve 2010 yılında devreye alınmış olacak. Dolayısıyla elektrik üretiminde de özel sektörün payı artmaya devam edecek.

Doğal gaz sektörüne baktığımızda da, dağıtım ayağında bir rekabet söz konusu. Son gelinen nokta itibariyle 63 şirket şu anda lisans sahibi. Doğal gaz 63 şehrimize ulaşmış durumdadır. Yaklaşık 40 milyon insanımızın oturduğu şehirlere doğal gaz altyapısı döşenmiştir. Bu, çok hızlı bir şekilde artmaya devam edecek. Halen ihalesi yapılmamış 12 tane daha ilimiz var.”

”2009 Yenilenebilir Enerji Yılı Olacak’

”2009 yenilenebilir enerji yılı olacak” diyen Köktaş, rüzgar enerjisinde hukuki altyapının tamamlandığını ve başvuruların değerlendirilme aşamasına geldiğini, güneşle ilgili de hukuki alt yapının çok hızlı şekilde tamamlanacağını bildirdi.

Hidroelektrik santrallerle ilgili faaliyetlerin de devam ettiğini belirten Köktaş, ”2009’a baktığımızda hem hidroelektrik açısından hem de rüzgar ve güneş enerjisi üretimi açısından bir yenilenebilir enerji yılı olacağını söyleyebiliriz” şeklinde konuştu. (AA)