100 GW’lık yerli üretim güneş paneli davasında sona gelindi

ABD ve Hindistan arasında üç yıldır süren davanın bu hafta sonuçlanması bekleniyor

9 Şubat 2016

ABD ile Hindistan arasında üç yıldır devam eden ”güneş elektriği yatırımlarında yerli üretim’’ anlaşmazlığında sona gelindiği açıklandı.

ABD 2013 yılında Hindistan yönetiminin güneş elektriği yatırımlarına yalnızca yerli üretim ekipman kullanıldığı takdirde teşvik sağlanmasının, ABD’li güneş enerjisi firmalarının ülke pazarına adil bir şekilde girmesini engellediği gerekçesi ile Dünya Ticaret Örgütü nezdinde ülke aleyhine dava açmıştı.

Türkiye’nin de üçüncü taraf olarak yer aldığı dava geçen yılın Ağustos ayında Hindistan aleyhine sonuçlanmış, fakat Hindistan kararı temyiz etmişti.

Dünya Ticaret Örgütü büyük olasılıkla Hindistan aleyhine verilmesi beklenen kararını açıklamayı iki kere ertelemiş durumda.

ABD ve Hindistan medyasına yansıyan bilgilere göre ise iki ülke arasındaki görüşmeler olumlu bir şekilde devam ediyor ve taraflar konuyu DTÖ’nün kararından önce kendi aralarında anlaşarak sonuçlandırmaya çalışıyorlar.

Hindistan medyasına göre ise ülke yönetimi ABD ile anlaşabilmek için yerli üretim şartını yalnızca kamunun öz tüketimini karşılamak veya savunma amaçlı tesislerin ihtiyaçları için gerçekleştirilecek şebeye bağlantısı olmayacak projeler için sınırlandırmayı planlıyor.

Hint yönetimi savunmasında yerli üretim şartının yalnızca 5 GW düzeyindeki çatı üstü ve 5 GW düzeyinde arazi kurulumları için uygulanacağını, bunun ise 2022 için hedeflenen 100 GW’lık gücün yalnızca yüzde 10’u olduğunu belirtiyordu.

Bununla birlikte aralarında Sierra Club, Greenpeace USA ve Friends of the Earth gibi ABD’deki çevre kuruluşları ülke yönetimlerini bu dava ile Hindistan’ın iklim değişikliği ile mücadele çabalarına zarar verdiği gerekçesi ile sert bir şekilde eleştiriyorlardı.