TurSEFF finansmanı 1 milyar avroya yükseliyor

EBRD TurSEFF’in üçüncü fazı için 400 milyon avroluk kaynak sağlanacağını açıkladı

22 Aralık 2016

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) Türkiye’deki küçük ölçekli yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği projeleri için 400 milyon avroluk yeni kaynak paketini açıkladı.

EBRD tarafından 7 Aralık 2016 günü İstanbul’da düzenlenen törende yapılan açıklamaya göre kaynak Türkiye Sürdürülebilir Enerji Finansman Programı (TurSEFF) kapsamında sağlanacak.

2010 yılına başlayan program ile şimdiye kadar iki ayrı faz halinde toplamda 600 milyon avroluk finansman sağlanmıştı.

EBRD ve Japonya İşbirliği Bankası aracılığı ile sağlanan kaynaklar sayesinde şimdiye kadar Türkiye’de 860’dan fazla enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji projesi finanse edilmiş durumda.

Bu projeler sayesinde Türkiye’deki 3 milyon kişinin tüketimine denk elektrik tasarrufu sağlanmanın yanı sıra 800 bin aracın etkisine denk şekilde yıllık 2 milyon tonluk karbondioksit salımının önüne geçilmesinin sağlandığı hesaplanıyor.

Program sayesinde güç ve ısının bir arada kullanıldığı projeler de dahil olmak üzere Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim kapasitesi 200 MW’ı güneş enerjisi alanında olmak üzere 400 MW artmış durumda.

Başarılı kuruluş ve projeler ödüllendirildi

EBRD tarafından yapılan açıklamaya göre TurSEFF kapsamında gerçekleştirdikleri çalışmalarda ödüle hak kazanan kuruluş ve projeler ile sağladıkları başarılar şu şekilde;

Denizbank “İklim Değişikliği Önlemede En Başarılı Banka”:

Denizbank’ın sürdürülebilir enerji yatırımlarındaki becerisi, bankayı TurSEFF kapsamında sera gazı emisyonlarının azaltılmasında en çok başarı gösteren banka haline getirmiştir. Önlenen karbondioksit eşleniği, 240,000 aracın yıllık karbon salımına eşdeğerdir.

Türkiye İş Bankası “Güneş Enerjisi Santrali Finansmanında En Başarılı Banka” ödülü:

Güneş enerjisi sektöründe, TurSEFF kapsamında, 90 MW fonlayan İş Bankası, bu tür yatırımlarda öncü konumundadır.

Vakıfbank “Enerji Verimliliği Finansmanında En Başarılı Banka”:

Vakıfbank TurSEFF kapsamında 160 enerji verimliliği projesi finanse ederek, bu alanda en başarılı banka olmuştur.

Yapı Kredi “Proje Üretiminde En Başarılı Banka”:

TurSEFF’e ilk olarak programın II. fazında katılan Yapı Kredi, programa ve onun hedeflerine olan özverisi sayesinde 740’tan fazla proje üretmiştir.

Doğu Star “İklim Değişikliği Önlemede En İyi Proje” ödülü:

Denizbank tarafından finanse edilen ve 35,000 aracın yıllık karbon emisyonuna eşit sera gazı salımını engelleyecek olan bu proje, Malatya Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle 2.4 MW kurulu gücünde bir çöp gazı santralinin kurulması ve işletilmesini kapsamaktadır. Malatya Büyükşehir Belediyesi ve Belediye Başkanı Sn. Ahmet Çakır da, projeye olan katkılarından dolayı bu ödüle ortak olmuşlardır.

Esko Enerji “En Yenilikçi İş Modeli”:

Denizbank tarafından finanse edilen bu proje kapsamında, İstanbul’da bir hastane ile yatırımın teknik ve finansal risklerini üstlenen Esko Enerji arasında 10 yıl süreli bir sözleşme imzalanmıştır. Bu model sayesinde, hastanenin enerji faturaları kısa bir süre içerisinde azaltılıp, aynı zamanda güç kaynağının da yüksek kalitede kalması ve arzın güvenli hale getirilmesi sağlanmıştır. Esko Enerji yatırımı, TurSEFF kapsamında finanse edilen ilk ESCO (Enerji Hizmetleri Şirketi) projesidir.

YBT Enerji “Güneş Enerjisi Santrali Projesi Geliştirmede En İyi Uygulama”:

Türkiye İş Bankası tarafından finanse edilen bu proje, Antalya ilinde yüksek kalite standartları gözetilerek kurulan ve işletilen 2 MW kurulu gücünde bir fotovoltaik güneş enerjisi santralini kapsamaktadır.

Elfa Enerji “En Yüksek Çevre Standartlarını Uygulayan Proje” ödülü:

Elfa Enerji, rüzgâr enerjisindeki uzmanlığını en katı çevresel ve sosyal standartları göz önünde bulundurarak kurduğu enerji santraliyle kanıtlamıştır. Türkiye İş Bankası tarafından finanse edilen bu proje, bir “Gönüllü Karbon Piyasası” standardı olan “Gold Standard” tescili almaya hak kazanmıştır.

Oğullar Asfalt “Finansal Performansı En İyi Enerji Verimliliği Projesi” ödülü:

Oğullar Asfalt, zorlu piyasa koşullarına rağmen, enerji giderlerini düşürüp, rekabet gücünü artırarak büyük bir başarıya imza atmıştır. Vakıfbank tarafından finanse edilen bu proje kapsamında, Oğullar Asfalt’ın Antalya’daki mevcut asfalt üretim hattı, fuel-oil yerine LNG kullanan yeni bir sistem ile değiştirilmiştir. Bu sayede üretim kapasitesi artırılmış ve enerjinin daha verimli kullanılması sağlanmıştır.

İlayda Hotel “Teknoloji Seçim Aracını En İyi Kullanan Proje” ödülü:

Teknoloji Seçim Aracı €250,000’nun altındaki yatırımların kredilendirme süreçlerini hızlandırmak amacıyla geliştirilmiştir. İlayda Hotel, Kuşadası’ndaki tesisini sürdürülebilir hale getirmek için, bu aracı kullanarak birçok türde küçük ölçekli enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji yatırımları gerçekleştirmiştir. Projeler Vakıfbank tarafından finanse edilmiştir.

Saydam Tekstil “Üretimde Otomasyonu En İyi Kullanan Proje” ödülü:

Saydam Tekstil, yapmış olduğu proses otomasyonu yatırımlarıyla Bursa’da bulunan fabrikasını geliştirmiştir. Yapı Kredi tarafından finanse edilen bu proje sayesinde, üretimde otomasyon daha etkili bir şekilde kullanılabilmiş, enerji harcamaları azalmış ve hatalı ürün sayısı en aza inmiştir.

Kılıç Holding “Kırsalı Elektrikle En İyi Buluşturan Proje” ödülü:

Kılıç Holding, Muğla, Salih Adası’ndaki maliyeti yüksek ve çevre kirliliğine sebep olan dizel jeneratörlerin kullanımını azaltmak için 100kW gücünde şebekeden bağımsız bir güneş enerjisi sistemi kurmuştur. Proje Yapı Kredi tarafından finanse edilmiştir.