‘’Enerji yatırımlarında risk yönetim profesyonelliği yükseliyor’’

Enerji özellikle son 10 yılda Türkiye’de yatırım eğiliminin en güçlü olduğu alanlardan biri.  Bu yüksek eğilimin ve diğer etkenlerin sektördeki risk yönetimine etkisini Aon Türkiye eş CEO’su Ferhan Özay ile görüştük…

11 Mart 2016

Aon Türkiye eş CEO’su Ferhan Özay

Enerji özellikle son 10 yılda Türkiye’de yatırım eğiliminin en güçlü olduğu alanlardan biri.  Bu yüksek eğilimin ve diğer etkenlerin sektördeki risk yönetimine etkisini Aon Türkiye eş CEO’su Ferhan Özay ile görüştük…

Dünyanın neresinde gerçekleştirilirse gerçekleştirilsin ya da hangi kaynağa dayalı olursa olsun, enerji projeleri her daim risk düzeyi en yüksek yatırım alanlarının başında geliyor.

Bulundukları ülkelerin yasal düzenleme değişikliklerinden, on binlerce kilometre ötedeki coğrafyalardaki politik huzursuzluklar veya öngörülemeyen doğa olayları enerji yatırımcılarının risk alanları içindeki başlıklardan yalnızca bazıları.

Daha projelerin temeli atılmadan başlayan bu riskler, projelerin ömrünü tamamlamasından sonra da devam edebiliyor. Hatta nükleer enerji gibi yatırımların oluşturabileceği risklerde bu süre binlerce yılı dahi aşabiliyor. Bu gibi sebepler enerji yatırımlarına yönelik risk yönetimlerini hayati kılarken, farklı disiplinlerin bir arada olmasını da gerektiriyor.

Peki özellikle son on yıllık süre içinde enerji yatırımlarının çok hızlı arttığı, gelecek yıllarda da benzer eğilimin devam etmesinin öngörüldüğü ve hedeflendiği Türkiye’de durum nasıl? Sigorta sektörünün enerji yatırımlarında karşılaştıkları güçlükler neler?

Bu konuları dünyanın kendi alanında açık ara lider şirketlerinden biri olan Aon’un Türkiye biriminin eş CEO’su Ferhan Özay ile görüştük.

Kökeni 1900’lü yıllara dayanan Aon, hali hazırda dünyanın 120 ülkesinde, 65 binden fazla çalışan ile risk yönetimi, sigorta ve reasürans brokerlik, insan kaynakları çözümleri ve dış kaynak alanlarında hizmet veriyor. Şirket 1996 yılında başlattığı Türkiye faaliyetlerini ise bugün 250 kişilik bir ekip ile sürdürüyor.

Aon Türkiye’nin Mayıs ayından beri eş CEO’luk görevini yürüten, Ferhan Özay 25 yıldır sigorta sektörünün içinde olan bir isim. Aon’u enerji firmalarına yönelik faaliyetlerinden de sorumlu olan Özay Türkiye’deki enerji yatırımcılarının 10-15 yıl önceye göre risk yönetimine daha fazla önem verdiklerini, hatta alacakları sigorta hizmetleri için dahi ayrı danışmanlık hizmeti aldıkları tespitini de paylaşıyor.

Diğer taraftan sigorta sektörünün de enerji projelerindeki uzmanlığını ve ürün çeşitliliğini sürekli geliştirdiğini ve artık sigorta sektöründe enerji projelerinin  çok farklı mikro alanlarında uzmanlaşmış ve yalnızca bu alanlara yönelik çalışma yapan uzmanlar istihdam edildiğini söyleyen Özay, Aon Türkiye’nin de yalnızca enerji projeleri alanında çalışan uzmanları olduğunu ifade etti.

Aon Türkiye’nin şimdiye kadar Türkiye’nin halihazırda 76 GW düzeyinde olan kurulu gücünün 20 GW’lık bölümünden fazlasına çeşitli hizmetler sunduğu bilgisini de veren Ferhan Özay, yatırım eğilimlerine de bağlı olarak kendilerine yenilenebilir enerji yatırımları için gelen taleplerin artmaya başladığını söyledi.

Özay’ın verdiği bilgilere göre şimdiye kadar bu alanda en fazla rüzgar yatırımları öne çıkarken, son dönemde fotovoltaik ve konsantre güneş enerjisi yatırımları da Aon Türkiye’nin portföyünde yer almaya başlamış.

Aon yenilenebilir enerji yatırımları için, santrallerinin elektrik üretim miktarının hava koşullarına olan bağlılığı nedeni ile gelir ve zarar paylaşımı, rüzgar santrallerine yönelik türbinlerin nakliyesinde oluşabilecek sorunlar için sigorta gibi ürünler sunarken, rüzgar enerjisi yatırımlarının yapılabileceği bölgeler için çoğunlukla geriye dönük 20-25 yıllık veri bulunmayışı ise sigorta sektörünün bu projelere yönelik çalışmalarında karşılaştığı bir zorluk olarak öne çıkıyor.

Görüşmemizde Ferhan Özay’ın dikkat çektiği diğer bir nokta ise doğa olaylarının ve bunların sebep olduğu ekonomik zararın, dünya ile birlikte Türkiye’de de sigorta sektörünün içindeki payının gittikçe artmakta oluşu oldu.

Özay, sigorta sektörünün bu sellerin ne kadarının doğal dengelerin bozulması ne kadarın ise yapılaşmadan kaynaklandığının, matematikselleştirme yoluyla modelleştirmeye ve analitik yollar aracılığı ile risk kümüllerinin daha büyük bir doğruluk oranıyla tespit edilmeye çalışıldığını ve bu konuda Aon’un öncü olduğunu sözlerine ekledi.