Hindistan’ın vergi reformu temiz enerji hedeflerini riske soktu

Kömür ticareti üzerinden çevre yatırımlarının finansmanı için toplanan vergiler bütçe açığını kapatmak için kullanılacak

16 Ağustos 2017

Hindistan yönetiminin temiz enerji ve çevre yatırımlarını desteklemek için 2010 yılında oluşturduğu fonun bu yıl fiilen ortadan kalkacağı bildirildi.

Bununla birlikte fon için toplanan gelirin çok az bir kısmının amacı doğrultusunda kullanıldığı da ortaya çıktı.

Bilgiler Hindistan’da yayın yapan internet gazetesi Scroll.in’in Hindistan Maliye Bakanlığı’ndan ülkedeki bilgi edinme yasası çerçevesinde elde ettiği açıklamaya dayanarak oluşturduğu haberde yer aldı.

Habere göre ülkede 2010-2017 yılları arasında gerçekleşen kömür satışı ve ithalatından, temiz enerji yatırımlarının finansmanı için toplanan ek vergilerin yalnızca yüzde 37’lik kısmı bu amaçla oluşturulan Ulusal Temiz Enerji ve Çevre Fonu’na aktarıldı.

Fon aracılığı ile şimdiye kadar 55 projeye kaynak aktarılsa da, aktarılan bu kaynak toplanan vergi gelirinin yalnızca yüzde 30’u düzeyinde kaldı.

Bununa birlikte kullanılmadığı için fonda kalan miktar ve bu vergi aracılığı ile gelecek beş yıl içinde toplanacak gelirler, ülkenin vergi sisteminde yakın zamanda yapılan değişiklikler nedeni ile gelir kaybına uğrayan eyaletlerin bütçe açıklarının kapatılması için kullanılacak. Böylelike bu fon bu yıl fiilen ortadan kalkmış olacak.

Temiz enerji yatırımları 25 milyar dolar kaybedecek

Hindistan Maliye Bakanlığı tarafından verilen bilgilere göre bu vergiler yolu ile şimdiye kadar toplanan ve kullanılmadığı için genel bütçeye aktarılacak tutar 567 milyar rupiye (8,8 milyar ABD Doları) ulaşmış durumda.

Bakanlık bu vergi yolu ile 2017-2018 mali yılında 297 milyar rupi, sonraki beş yılda ise 1 trilyon rupi (15,5 milyar ABD Doları) gelir elde etmeyi planlıyor.

Bu vergi 2010 yılında yürürlüğe ilk girdiği zaman ton başına 50 rupi olarak uygulanıyordu. Bu rakam 2014 yılında 100 rupi, 2015 yılında 200 rupi, 2016 yılında ise 400 rupiye çıkarılmıştı.

Hindistan 2022 yılında 100 GW’lık bölümü güneş enerjisi alanında olmak üzere, 175 GW’lık yenilenebilir enerji kurulu gücüne ulaşmayı hedefliyor.