İklim riski altındaki şehirlerin geleceği tartışıldı

WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler tarafından İstanbul’da bir sempozyum gerçekleştirildi

30 Ekim 2017

5. Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu 26 Ekim 2017 tarihinde İstanbul’da ”Geleceğin Şehirleri” başlığı altında gerçekleştirildi.

ABD, Washington D.C. merkezli düşünce kuruluşu Dünya Kaynakları Enstitüsü’nün (WRI) Türkiye bölümü, WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler tarafından gerçekleştirilen etkinlikte şehirlerin iklim değişikliği içindeki payı ve iklim değişikliğinin şehirlerdeki yaşama olan etkisi kamu, özel sektör, akademi ve uluslararası kuruluşlarının temsilcilerinin katılımı ile tartışıldı.

Sempozyumun açılışında konuşan WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Danış, konuşmasında şehirlerin sera gazı emisyonlarındaki payının yüzde 70 olduğuna dikkat çekerken, sözlerini şu şekilde sürdürdü;

“Bu yüksek oranın başlıca nedenleri arasında kentlerdeki binalarda enerji verimliliğinin düşük olması, tercih edilen ulaşım türleri, gelişme modelleri ve hatta kent sakinlerinin tüketim alışkanlıklarını sayabiliriz. Eğer bunları değiştirmezsek son yüzyılda 1 derece ısınmış olan yerküremiz daha 2050’ye gelmeden 6 derece daha ısınmış olacak.”

Kirlilik yılda 9 milyon kişinin ölümünden sorumlu

Toplantıya katılan bir diğer isim olan WRI Avrupa Ortaklıkları Yöneticisi Janneke de Vries ise konuşmasında kirliliğin şehirlerdeki yaşam üzerindeki etkisine vurgu yaptı.

De Vries konuşmasında Lancet Komisyonu tarafından yakın zaman önce yayınlanan bir çalışmanın da  ortaya koyduğu şekilde, dün yapılan seçimlerin bugün insanlığı boğduğu ve hava, su ve toprak kirliliğinin her yıl dünya genelinde 9 milyon insanın ölümünden sorumlu olduğuna dikkat çekti.