İklim Koordinasyon Kurulu bu yılki üçüncü toplantısını yaptı

Müsteşar Öztürk Türkiye’nin sera gazı emisyonlarına ilişkin projeksiyonlarının belli bir aşamaya getirildiğini söyledi

21 Temmuz 2015

Bu yılın Aralık ayında Paris’te gerçekleştirilecek olan tarihi iklim zirvesi öncesinde Türkiye de hazırlıklarını sürdürüyor.

Bu doğrultuda İklim Değişikliği ve Hava Yönetimi Koordinasyon Kurulu’nun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mustafa Öztürk Başkanlığında  ve Türkiye’nin İklim Değişikliği Başmüzakerecisi Mehmet Emin Birpınar’ın katılımı ile 7 Temmuz Salı günü toplandığı açıklandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı açıklamasına göre bu yıl üçüncü kez toplanan kurulda konuşan Mustafa Öztürk Paris’te imzalanacak olan yeni iklim anlaşmasını Kyoto Protokolü’nden ayıran en temel özelliğin sadece belli ülkelerden değil tüm taraf ülkelerden katkı beklenmesi, yani sera gazı salımının azaltılması olduğunu hatırlatırken,  Türkiye’nin de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen sera gazı emisyonlarına ilişkin projeksiyonlarını belli bir aşamaya getirdiğini kaydetti.

Müsteşar Öztürk ayrıca 25 Mayıs tarihinde gerçekleştirilen toplantıda, Türkiye’nin İklim Değişikliği Başmüzakerecisi Mehmet Emin Birpınar başkanlığında, ilgili kurum üyeleriyle oluşturulacak komisyon tarafından projeksiyona ilişkin çalışmaların nihai hale getirilmesinin ve İklim Değişikliği ve Hava Yönetimi Koordinasyon Kurulu’na sunulmasının kararlaştırıldığını hatırlattı.

Son toplantının da bu çerçevede gerçekleştirildiğini belirten Müsteşar Öztürk, şunları kaydetti: “Yeni iklim sürecinde ülkemizin iyi bir şekilde konumlanması ve menfaatlerinin korunması hayati önem arz etmektedir. Bu sürecin en iyi şekilde yürütülmesinde, iklim değişikliği konusunda koordinatör kurum olan bakanlığımızın yanı sıra tüm kurumlarımızın mesuliyeti bulunmaktadır. 2020 sonrasına ilişkin yeni anlaşmaların şeffaf, kapsayıcı, adil ve eşitlikçi olması halinde ülkemiz kendi kabiliyetleri doğrultusunda sürece katkı sağlamaya kararlıdır. Bu sürecin, kamu, özel sektör kuruluşları, akademik çevreler ve sivil toplum kuruluşlarıyla eşgüdümlü ve uyumlu yürütülmesini amaçlıyoruz.”

Bu yıl üçüncü kez toplanan kurulun başkanlığını Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce yürütüyor iken, kurulun üyeleri Avrupa Birliği, Bilim, Sanayi ve Teknoloji, Dışişleri, Ekonomi, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık, İçişleri, Kalkınma, Maliye, Milli Eğitim, Orman ve Su İşleri, Sağlık, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlıklarının Müsteşarları, Hazine Müsteşarı, AFAD, TÜİK Başkanları, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türk Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ve Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Sekreterlerinden oluşuyor.