İklim Değişikliği İle İlgili İş Dünyasının Atacağı Adımlar Var

REC ; “Türkiye’de, iş dünyasının iklim değişikliği ile ilgili duyarlılığının ortaya konması için tüm tarafların rahatlıkla katılabileceği bir platform oluşturmayı hedefliyoruz.”

12 Temmuz 2009

Bölgesel Çevre Merkezi (REC) Türkiye Direktörü Sibel Sezer Eralp, Türkiye’de, iş dünyasının iklim değişikliği ile ilgili duyarlılığının ortaya konması için tüm tarafların rahatlıkla katılabileceği bir platform oluşturmayı hedeflediklerini söyledi.

İklim değişikliği ile mücadelede iş dünyasına dikkati çekmek amacıyla ”İklim Platformu”nu hayata geçiren REC Türkiye Ofisinin platform kapsamında düzenlediği ”Kopenhag’a Doğru Türk İş Dünyası Sohbetleri” adlı toplantısında konuşan Eralp, çevre konusunda özel sektörle ilgili çalışmalarına ivme kazandırmak istediklerini bildirdi.

Eralp, REC’in merkezinin Macaristan’da bulunduğunu ve 17 ülkede ofisinin olduğunu dile getirerek, REC Türkiye olarak sadece çevre korumada değil, sürdürülebilir kalkınmaya giden birçok alanda faaliyet gösterdiklerini belirtti.

Avrupa Birliği müzakerelerinin devam ettiğini hatırlatan Eralp, küresel iklimin korunması konusunda kamu, yerel yönetim ve özel sektörün beraber çalışması gerektiğinin altını çizdi.

Eralp, Türk iş dünyası olarak çevre ve sürdürülebilir kalkınma çerçevesinde uluslararası yapılan çalışmalara katılınması gerektiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:

”İklim değişikliği tüm dünyada çok önemli ve öncelikli bir konu. Bu konuda iş dünyasının da atacağı önemli adımlar var. Biz Türkiye’de bu adımların atılması ve iş dünyasının iklim değişikliği ile ilgili duyarlılığının ortaya konması için tüm tarafların rahatlıkla katılabileceği bir platform oluşturmayı hedefliyoruz. Umuyoruz bu sayede uluslararası arenada Türk iş dünyası da yeterince söz sahibi olur ve etkin bir rol oynar.”

”KARBON AYAK İZİ ÖLÇÜMÜNE DESTEK”

Toplantıda konuşan REC Türkiye Direktör Yardımcısı Kerem Okumuş ise, dünyada ekonominin kalıplarının değiştiğine dikkati çekerek, amaçlarının özel sektörde şirket bazında yapılacak olan etkinliklere katkı sağlamak olduğunu dile getirdi.

Okumuş, şirketlere özellikle karbon ayak izi düzeyinin ölçülmesi gibi konularda destek vereceklerini belirterek, üniversite ve sivil toplum kuruluşları ile yaptıkları işbirlikleri sayesinde ürün bazında ve süreç bazında karbon ayak izi ölçümü gerçekleştirebileceklerini ifade etti.

Toplantıda, gerçekleştirilen ”İklim Platformu”na ilişkin şu bilgiler verildi:

”Türkiye’nin Kyoto Protokolü’ne katılım kararının ardından en önemli aktörlerden biri olan iş dünyasına yönelik geliştirilen ve 2012 sonrasına yönelik uluslararası iklim değişikliği rejiminin şekillenmesine yönelik düzenlenen bu platform, şirketlerde iklim değişikliği konusunda kurumsal yapının güçlendirilmesi, ulusal ve uluslararası toplantılara, çalışmalara katılımın sağlanması, ulusal iklim değişikliği politikalarının geliştirilmesinin desteklenmesi ve uluslararası müzakere süreçlerine iş dünyasının etkin katılımının gerçekleştirilmesi hedefleniyor. İklim Platformu, bu hizmetlerden ücretsiz yararlanmak isteyen şirketler ile birlikte, iş dünyasını temsil eden kurumların üyeliğine açık bulunuyor.