HSBC: Güneş Enerjisine Yatırım Zamanı

HSBC Yatırım Bankacılığı bölümü tarafından yayınlanan raporda güneş enerjisi yatırımcılara adres olarak gösteriliyor.

17 Kasım 2009

Wall Street Journal gazetesinde yayınlanan bir makalede HSBC Yatırım Bankacılığı bölümü tarafından “Küresel Güneş Enerjisi: Güneş Tutulması?” adıyla yayınlanan bir raporda sıkıntılı dönemlerin ardından güneş enerjisi sektöründe umut verici gelişmeler olduğundan ve yatırımcılar için cazip hale geldiğinden bahsediliyor.

Bankanın raporunda polisilikon arzında son dönemde yaşanan arz fazlası nedeni ile düşen polisilikon fiyatlarının geçen yıl güneş enerjisi panelleri maliyetlerinde %50 den fazla düşüş sağladığını, 2010 yılında ise maliyetlerde ayrıca %20 lik yeni bir gerileme daha beklendiği belirtiliyor.

Raporda yapılan yorumda polisilikon fiyatlarının düşmesinin özellikle Asya’lı üreticiler için iyi bir haber anlamına geldiği zira toplam maliyet içinde polisilikon’un üçte iki olduğu 2008 yılına göre 2011’de aynı oranın üçte bir’e düşmesinin ucuz işgücü avantajı bulunan bu ülkelere önemli avantajlar sağlayacağı ifade ediliyor.

Ayrıca rapora göre silikon fiyatlarının düşmesinin bir yıl öncesinde geleneksel yakıt sistemlerine göre 5-6 kat pahalı olan güneş enerjisi 2-2.5 kat arası daha pahalı olma seviyesine gerilediği ifade ediliyor. Fakat raporda düşen maliyetlerin talebi artırırken aynı zamanda rekabetin de artacağından şirketlerin kar marjlarına yönelik olumsuz etki yapacağı bunun da hisse fiyatlarında gerilemeler anlamına geleceği uyarısı yapılıyor.

Raporda ayrıca mevcut enerji teknolojilerinin maliyetleri ile ilgili açıklamalara yer veriliyor. Rapora göre ana enerji teknolojilerindeki maliyetler megavat başına şu şekilde;

Kombine çevrim gaz türbini: 43 avro

Kömür : 62 avro

Rüzgar Enerjisi: 58 avro

Nükleer Enerji: 48 avro

Jeotermal Enerji: 43 avro

Fotovoltaik Güneş Enerjisi: 290 avro

Yoğunlaştırıcılı Güneş Enerjisi: 181 avro

Bunun yanında raporda mevcut her türlü teşvik ve devlet desteğinin kalkması halinde petrol’ün varil fiyatının hangi noktaya ulaşmasının ardından maliyet açısından diğer enerji teknolojileri verimli olur sorusu soruluyor ve aşağıdaki rakamlara ulaşılıyor.

Kombine çevrim gaz türbini: 657 dolar

Kömür :

Karasal Rüzgar Enerjisi : 92 dolar

Kıyı Rüzgar Enerjisi:189 Dolar

Nükleer Enerji: 69 dolar

Jeotermal Enerji: 57 dolar

Fotovoltaik Güneş Enerjisi: 657 dolar

Yoğunlaştırıcılı Güneş Enerjisi: 393 dolar.