Hindistan güneşte 10 GW’ı geçen ülkeler arasına girdi

İlk defa Almanya’nın 2009 yılında ulaştığı seviyeye şimdiye kadar 7 ülke ulaşmış oldu

23 Kasım 2016

Hindistan’ın güneş elektriği kurulu gücünde çok önemli bir kilometre taşını geride bıraktığı bildirildi.

Ülkedeki danışmanlık ve araştırma kuruluşu Bridge to India tarafından yapılan açıklamaya göre Hindistan Kasım ayı ortası itibari ile bu alanda 10 GW’lık kurulu gücü geçmiş durumda.

Kuruluşun hesaplamalarına göre bu kümülatif gücün yüzde 85’lik bölümünü şebeke ölçekli, yüzde 10’luk bölümünü ise çatı üstü kurulumlar oluşturuyor. Şebeke dışı (off-grid) kurulumlarının toplam gücü ise 360 MW seviyesine ulaşmış durumda.

Kuruluş tarafından yapılan açıklamada 2011-2015 döneminde çatı üstü kurulumların yüzde 98 oranındaki yıllık bileşik büyüme oranı ile büyüdüğüne dikkat çekilirken, özellikle kamuya ait binaların çatılarında 1.5 GW’lık ek kurulum potansiyeli bulunduğuna da dikkat çekiliyor.

Çalışmada dikkat çekilen diğer bir nokta ise güneş elektriği üretim maliyetlerinde oluşan hızlı gerileme oldu.

Bridge to India hesaplamalarına göre Hindistan’da güneş enerjisinden elektrik üretim maliyeti 2011 yılında kilovat-saat başına 10,96 rupi iken, bu rakam 2016 Kasım ortası itibari ile 4,96 rupiye gerilemiş durumda.

Bu gelişme ile birlikte Hindistan güneş elektriğinde 10 GW’lık sınırı geçen 7. ülke olmuş oldu.

Halihazırda ABD, Almanya, Çin, İngiltere, İtalya ve Japonya’nın güneş elektriği kurulu gücü 10 GW’ın üzerinde bulunuyor.

Bu ülkelerden Almanya 2009 yılında 10 GW’lık kurulu gücü aşan ilk ülke olmuştu. İngiltere ise bu yılın Nisan ayında bu eşiği aşmıştı.

Bununla birlikte Hindistan bu seviyeye neredeyse yalnızca son beş yıldaki kurulumlar sayesinde ulaştı.