Akçansa Avrupa’nın En Büyük Atık Isı Geri Kazanım Tesisini Kurdu

ÇimSA’ya bağlı Akçansa Çimento fabrikasında kurulan tesis 60 bin ton karbondioksit salımını engelleyecek.

1 Ekim 2011

Sabancı Çimento grubuna bağlı Çanakkale’deki AkçanSA Çimento fabrikasında 24 milyon dolarlık yatırım ile Atık Isı Geri Kazanım Tesisi kuruldu. 15.2 MW kurulu gücündeki tesis klinker üretim sürecinde açığa çıkan ısıyı kullanarak yılda 105 milyon kWh elektrik üretebilecek.

Tesisin açılış töreninde konuşan Sabancı Holding Üst Yöneticisi Zafer Kurtul Türkiye’nin cari açığının yıllık 75 milyar dolar seviyesinde olduğunu hatırlattı. Kurtul çimento üretim maliyetinde enerjinin payının yüzde 7O olduğunu söylerken hizmete giren bu tesis ile birlikte bu üretim sürecindeki enerji maliyetlerinin yüzde 30’unu kendilerinin karşılayabileceğini ve bu sayede faaliyetlerinde enerji fiyatlarındaki iniş çıkışlardan daha az etkileneceklerini ifade etti.

Tesis hakkında bilgi veren Akçansa Genel Müdürü Hakan Gürdal ise   çevreye karşı duyarlılığın Sabancı Grubu için değişmez bir öncelik olduğunu vurguladı. Gürdal bir yıl önce temeli atılan tesisin günde 400 bin kilogramdan fazla atığı değere dönüştüreceğini, tesisin faaliyeti sayesinde yılda 60 bin ton karbondioksit salımının engellenerek her yıl 2.7 milyon ağacın sağladığı oksijene denk bir katkı sağlayabacağını belirtti.

Kurulan sistem ile sağlanan elektriğin Çanakkale’nin merkez nüfusunun bir yıllık  enerji tüketimine denk olduğuna dikkat çeken Hakan Gürdal aynı zamanda tesisin yakın coğrafyadaki ilk örnek olmanın yanısıra, Avrupa’da alanında en büyük kapasiteli tesis olma özelliği taşıdığını söyledi.

Sabancı Holding Çimento Grubu Başkanı Mehmet Göçmen, tesisi Karbon Piyasası’na tescil ettirmek için gerekli başvuruları yaptıklarını, tesis için Gold Sertifika almalarını takiben eden bir yıllık izleme sürecinina ardından karbon kredisi sertifikalandırması yapabilerek bugünkü karbon piyasasındaki rakamlar ile yıllık 200-250 bin avro tutarında karbon kredisi alabileceklerini söyledi.

Mehmet Göçmen bu sayede ayrıca Gönüllü Karbon Piyasası’na başvuran ilk sanayi şirketinin kendileri olmak ile beraber Türkiye’de ilk defa bir sanayi kuruluşunun karbon geliri elde etmiş olacağını söyledi.