Arçelik’in geri dönüştürdüğü ürün sayısı 200 bini aştı

Şirketin faaliyeti ile Türkiye elektrik tüketiminde 40,8 GWh, karbondioksit salımında 20 bin ton tasarruf sağladı

8 Şubat 2016

Arçelik’in Eskişehir ve Bolu’daki geri dönüşüm tesislerinde şimdiye kadar geri dönüşümü sağlanan ürün sayısının yaklaşık olarak 200 bin olduğu bildirildi.

Şirket tarafından yapılan açıklamada yüksek enerji tüketen bu eşyaların kullanımdan çekilmesi ile 14 bin hanenin bir yıllık elektrik üretimine denk olacak şekilde yıllık 40,8 gigavat-saatlik elektrik tasarrufu sağlandığı bildirildi. Bu tasarruf aynı zamanda yıllık karbondioksit salımlarının ise 20 bin ton düşmesini sağladı.

Arçelik A.Ş. Ticari Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Can Dinçer ise konu hakkındaki açıklamada şu değerlendirmede bulundu;

‘’Ülkemizin enerji verimliliğine önemli katkı sağlarken tüketicilerimiz için tasarruf sağlayacak ürünler sunuyoruz, aynı zamanda doğaya karşı sorumluluğumuzu da yerine getiriyoruz.”

Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyaların Kontrolü Yönetmeliği kapsamında Bolu ve Eskişehir’de iki geri dönüşüm tesisi kuran Arçelik, bu sayede sektöründe Türkiye’nin ürün yaşam döngüsü boyunca çevresel etkileri en aza indiren ilk şirket olma ünvanını kazanmıştı.

Eskişehir’de 2000 m2’lik kapalı alanda uluslararası Geri Dönüşüm Tesisi standardına (EN 50574) ve AEEE Yönetmeliği’ne uygun olarak kurulan tesiste; buzdolabı, soğutucular ve iklimlendirme cihazları geri dönüştürülüyor. Bu tesis eski buzdolaplarında var olan, ozon tabakasına zararlı CFC’li (kloroflorokarbon) gazları da kapalı sistemle toplayabilen, Türkiye’deki ilk geri dönüşüm tesisi olma özelliği taşıyor.

Bolu’da 2160 m2 kapalı alanda kurulan diğer geri dönüşüm tesisinde ise buzdolabı hariç diğer büyük beyaz eşyalar ve küçük ev aletlerinin geri dönüşümü gerçekleştiriliyor.

Bu tesisler geri dönüşüm süreci ile birlikte pazarda ikinci el, kontrolsüz piyasaya sürülmüş, piyasaya sürenin belli olmadığı ve risk içeren ürünlerin de satışı engelleniyor ve böylelikle tüketicilerin güvenilir olmayan ürün kullanımının da önüne geçiliyor. Kayıtlı bir şekilde yapılan geri dönüşüm faaliyetleri ile geri dönüşüm sonrasında oluşan demir, bakır, alüminyum ve plastiklerin de ikincil hammadde olarak ekonomiye kazandırılması sağlanıyor.