2014 kayıtlara en sıcak yıl olarak geçebilir

Dünya Meteoroloji Örgütü, 2014’ün şimdiden en sıcak 4 yıl arasına girdiğini açıkladı

8 Aralık 2014

Özellikle fosil yakıt kullanımından kaynaklanan sera gazı salımlarındaki artış dünyadaki hava sıcaklıklarının yükselmesine neden olmaya devam ediyor.

Birleşmiş Milletler’e bağlı Dünya Meteroloji Örgütü tarafından yapılan son açıklamada 2014 yılının ilk 10 ayında küresel ölçekte şimdiye kadar ölçülen en yüksek ortalama sıcaklık değerine ulaşıldığı bildirildi. Açıklamaya göre yılın ilk 10 ayındaki ortalama sıcaklıklar şimdiye kadar ölçülen ortalamanın 0,68 °C üzerinde gerçekleşti.

Örgütün tespitlerine göre 2014 halihazırda 1998, 2005 ve 2010 ile beraber en yüksek sıcaklık değerlerinin ölçüldüğü ilk dört yıl arasına girmiş durumda.

Kasım ve aralık aylarındaki sıcaklıkların da ortalamanın üzerinde gerçekleşmesi halinde 2014 insanlık tarihinde ölçülmüş en sıcak yıl olarak kayıtlara geçecek.

Örgüt tarafından yapılan açıklamada şimdiye kadar kaydedilen en sıcak 15 yılın 14’ünün 21. yüzyılda gerçekleştiğinin de altı çizildi.

Açıklamada bu yüksek değerlerin büyük ölçüde deniz yüzey sıcaklıklarında görülen artıştan kaynaklandığı bildirilirken, bu durumun El Nino salımının yokluğuna rağmen görüldüğüne de dikkat çekildi.

Geçen ay ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi tarafından yapılan bir başka açıklamada aynı tespitte bulunulmuş ve kuzey yarımkürenin kış aylarında yüzde 60 ihtimalle El Nino salımı gerçekleşebileceği tahmini paylaşılmıştı.

Her 5 ila 7 yıl arasında bir görülen El Nino salımı Pasifik Okyanusunun merkez ve doğu ekvotral bölgesinde sıcaklık artışlarına neden oluyor.

Türkiye Meteoroloji İdaresi verilerine göre ise  2014 yılı sıcaklıkları, uzun yıllar ortalama sıcaklıklarının üzerinde gerçekleşiyor. Türkiye’nin yaz aylarındaki ortalama sıcaklıklar 1981-2010 yıllarının 0,9 °C üzerindeydi.